In de vierdelige serie Dwarsdenkers interviewt Sherin Seyda vier mensen die ooit radicaal waren, of zelfs extremistisch. Inmiddels ligt die periode achter hen. Met openhartige gesprekken probeert Sherin Seyda te begrijpen waarin het dwarse denken zijn oorsprong vindt.

Mark

Aflevering 1

Mark groeit op in een dorpje in Twente. Hij vindt het er oersaai en kijkt reikhalzend uit naar wat actie. Als hij op kamers gaat komt hij via een vriend in aanraking met het dierenactivisme. Na het zien van video’s over dierenmishandeling besluiten ze samen dierenleed te bestrijden en richten daartoe een club op. Wanneer ze flyeren bij een fastfoodketen zien ze hoe weinig dat teweegbrengt en besluiten ze om ondergronds te gaan. Zeven jaren van illegaal actievoeren volgen. Totdat Mark en zijn vriend tijdens een actie bij een nertsenboerderij in Denemarken door de politie staande worden gehouden. Ze worden veroordeeld en moeten een half jaar zitten. De eenzame opsluiting valt Mark zwaar en hij begint te twijfelen aan zijn radicale methode. Nadat hij vrijkomt verandert al snel het klimaat door de moord op Pim Fortuyn. Ze worden steeds meer gezien als terroristen. Kan Mark onder die noemer nog doorgaan?

"Zwart-wit denken maakt de wereld overzichtelijk, maar op een goed moment breekt er kleur door.”

Mark, voormalig dierenactivist

Sonia

Aflevering 2

Sonia is Kaapverdiaans en het mediumschap heeft altijd een grote rol in haar leven gespeeld. Ze heeft veel plezier in haar werk als coach en als tv-medium. Als ze er op een dag achter komt dat ze een stalker heeft stort haar wereld in. Ze wordt heel angstig en komt thuis te zitten. Online kijkt ze complotfilmpjes ter afleiding en raakt ze steeds meer verstrikt in het complotdenken. Zo erg, dat ze er bijna psychotisch van wordt. Als haar vriend bij haar weggaat en ze bijna haar huis kwijtraakt beseft ze dat het zo niet langer kan. Ze gaat terug aan het werk en komt steeds meer los van het complotdenken. Maar dan komt corona en lonkt opnieuw de rabbit hole. Lukt het haar om er dit keer toch uit te blijven?

Florian

Aflevering 3

Florian groeit op in een links idealistisch gezin binnen een woongemeenschap. Ondanks de linkse opvattingen van zijn ouders heeft hij zo zijn bedenkingen bij de multiculturele samenleving, die na de moord op Theo van Gogh alleen maar worden versterkt. Als hij op de middelbare school geïsoleerd raakt, zoekt hij toenadering tot zijn radicaal-rechtse buurjongen. Liever foute vrienden, dan geen vrienden, is zijn opvatting. Zijn buurjongen richt een rechtse, racistische club op en Florian wordt lid. Steeds meer raakt hij in de ban van het radicaal-rechtse gedachtegoed. Kan hij dat blijven volhouden als zijn ouders en klasgenoten erachter komen en het ook bij hemzelf steeds meer gaat wringen?

Izzy

Aflevering 4

Izzy is half Moluks en voelt zich van jongs af aan gediscrimineerd. Met zijn carrière wil het niet vlotten en hij is zoekende naar een doel in zijn leven. Dan leest hij op een dag Het Huis van de Moskee, waardoor zijn interesse in de islam wordt gewekt. Als hij in het huis van bewaring terechtkomt en daar de Koran leest, weet hij het zeker: hij wil zich bekeren. Izzy is er echter van overtuigd dat je maar op één manier moslim kan zijn en dat is door de Koran letterlijk te volgen. Zijn radicale standpunten steekt hij niet onder stoelen of banken en hij verdedigt ze ook in de media. Maar dan komt ISIS op en vindt hij het steeds moeilijker om de daden te verdedigen die zij plegen in naam van zijn godsdienst. Lukt het hem te erkennen dat hij fout zat of houdt zijn trots hem tegen? 

Voor enkele geïnterviewden zijn gefingeerde namen gebruikt. Hun echte namen zijn bij de redactie bekend.