“Er zijn een hoop dingen waar we in willen geloven maar die we niet kunnen inpassen in ons wetenschappelijk wereldbeeld.”

Eric Kaplan is filosoof en schrijver van de comedyserie ‘The Big Bang Theory’. Met als uitgangspunt de vraag of de kerstman bestaat ontvouwt Kaplan zijn ideeën over fantasie en het perfecte moment.
“Er zijn een hoop dingen waar we in willen geloven maar die we niet kunnen inpassen in ons wetenschappelijk wereldbeeld.”

In een greenscreen studio* praten cabaretier Wim Helsen (foto) en Jan Jaap van der Wal over dit onderwerp door. 
Helsen: “In een ideaal geval denk ik dat het perfecte moment ontstaat. Kaplan wil het perfecte moment creëren en vullen, terwijl het er volgens mij om gaat dat je jezelf in een staat brengt dat elk moment perfect kan zijn.”

* studio met chroma key techniek. Deze techniek wordt veel gebruik in de filmwereld. De film wordt gemaakt tegen (in ons geval) een groene achtergrond. Achteraf kunnen er digitaal andere achtergronden in geplaatst worden, zodat de persoon of het object in elke denkbare omgeving geplaatst kan worden. 

Brainwash is een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines elkaar tegenkomen. Op de mooiste plekken in de binnenstad van Amsterdam confronteren invloedrijke denkers en artiesten uit binnen- en buitenland de bezoekers met de uitdagingen van onze tijd. Tijdens de eerste editie van het uitverkochte Brainwash Festival in oktober 2014, kwamen 1700 bezoekers en 100 sprekers bij elkaar om na te denken over de grote en kleine vragen van het leven.

Brainwash is een initiatief van Brandstof, The School of Life en Human.