Durf te vragen

Hedy d'Ancona

In de derde aflevering stellen we jullie vragen aan feministe, schrijfster en politica Hedy d'Ancona. Voor haar compromisloze hang naar menselijke waardigheid en haar tomeloze nieuwsgierigheid, won ze dit jaar de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond. In Durf te vragen beantwoordt ze vragen over feminisme, activisme en ouder worden.

Hedy d'Ancona begon als tv-producer bij de VARA, was mede-oprichter - en later hoofdredacteur - van het feministisch tijdschrift Opzij, werkte voor de PvdA in de Eerste Kamer, was staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en later minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

Als winnaar van de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond cureert d'Ancona op 19 september 2021 Mag Het Licht Aan. Een lumineuze reis vol met activisme, kunst, muziek, filosofie, politiek, het verleden en de toekomst. Met onder meer Manoushka Zeegelaar Breeveld, Maxim Februari, Ramsey Nasr, ISH Dance Collective, Wieteke van Zeil, Floor Milikowski, Esther Apituley, Xander Vrienten, Hans Dagelet en Lineke Rijxman, Marcel Musters & Joan Nederlof van Mugmetdegoudentand.

Dit is de derde aflevering van Durf te vragen, een rubriek van HUMAN waarin denkers, doeners en doendenkers jullie vragen beantwoorden.

#1. Vergeten mannen

Anna: "Zijn we in het feminiseren vergeten de mannen mee te nemen?"

#2. Ouder worden

Meryem: "In uw boek Vrolijk Verval bent u kritisch over de manier waarop oudere mensen worden weggezet als ‘kwetsbaar’. Wat is de grootste misvatting over ouder worden, wat u betreft?"

#3. Feministische iconen

Rob: "Ha die Hedy, feministen van nu roemen u en het pad dat u voor hen heeft geëffend, maar op wiens schouders staat u?"

#4. LHBTI+

Helga: "Als strijder voor vrouwen en hun gelijke rechten, hoe kijk je naar de LHBTI-beweging, waar de grens tussen man en vrouw lijkt te vervagen en non-binair een streven is?"

#5. Moedeloosheid van de strijd

bi597: "Hoe ga je om met de moedeloosheid van de strijd? Dat we het eigenlijk nog steeds over dezelfde issues hebben, en werkelijke gelijkwaardigheid nog zo ver weg is."

# 6. Cherrypickers

Milo: "Zijn vrouwen cherrypickers wat betreft gelijkheid?"

# 7. Tevreden?

Massih: "Kunt u na vele strijdlustige jaren tevreden zijn met wat u heeft bereikt als activist?"

Verder kijken