John Stuart Mill (1806-1873)

Vrijheid is voor John Stuart Mill het woord waar het om gaat.

Durf te Denken

Vrijheid is voor John Stuart Mill het woord waar het om gaat. In ‘On Liberty’ vraagt hij zich af wat de ruimte is voor het individu. Wat is het idee van vrijheid? Vooral de vrijheid van opinie vindt hij een groot goed. Macht moet ter discussie kunnen worden gesteld. Mensen moeten kunnen zeggen wat ze denken, omdat er meerdere waarheden zijn.

Mill onderkent de spanning tussen die vrijheid en het beperken van anderen in hun handelingen. Vrijheid mag nooit ten koste gaan van een ander. Als woorden leiden tot geweld mag je die ander zijn vrijheid ontnemen.

Tv-college door Liesbeth Noordegraaf-Eelens

Liesbeth Noordegraaf (1973) is filosoof en econoom. Zij schreef boeken over ouderschap ('Kinderen koop je in de hemel', 2009) en economie ('De overspelige bankier', 2006, en 'Op naar de volgende crisis', 2009). In 'Op naar de volgende crisis' gaat ze in op de economische wetenschap die niet in staat was de crisis te voorspellen.

Haar onderzoeksinteresses betreffen het omgaan met onzekerheid, vertrouwen en communicatie. In 2010 promoveerde Noordegraaf op communicatie van presidenten van de Centrale Bank, ‘Contested Communication. A Critical Analysis of Central Bank Speech’.
Volgens Noordegraaf zijn veel van haar interesses te koppelen aan John Stuart Mill, zowel het gedrag van bankiers als wanneer het over opvoeden gaat.