Multatuli / Eduard Douwes Dekker (1820 - 1887)

Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. Zijn gevoel voor rechtvaardigheid, non-conformisme en voortdurende speelschulden brengen hem vaak in problemen.

Durf te Denken

Multatuli is de man die met 'Max Havelaar of de Koffijveilingen der Nederlansche Handel-Maatschappij' de misstanden van de Nederlandse koloniale politiek in Nederlands-Indië krachtig aan de kaak stelt. Het boek wordt in heel Europa omarmd door emancipatiebewegingen als de vrijdenkers, socialisten en humanisten. Het fairtrademerk Max Havelaar dankt er zijn naam aan.

Multatuli maakt de koloniale misstanden van dichtbij mee. Hij werkt achttien jaar als ambtenaar in Indië, tot hij in 1856 gedesillusioneerd naar Nederland terugkeert.

Mens te zijn
Naast schrijver is hij ook redenaar en denker. Geïnspireerd door de Verlichting, wijst hij net als Spinoza een persoonlijke God af. De mens moet zijn natuur volgen, die inherent goed is.

Maar uit bekrompen geloofsijver of financieel gewin maken mensen elkaar juist het leven zuur. Multatuli schrijft: ‘de roeping van de mens is mens te zijn!’

De Multatulianen
Te gast in deze uitzending is Atte Jongstra. Hij schreef onder andere 'De Multatulianen', een geïllustreerd overzicht van de uiteenlopende vormen van hulde die Multatuli vanaf zijn debuut 'Max Havelaar' (1860) ten deel is gevallen.

Vanuit burgerlijke kringen bestond groot respect voor zijn literare gaven, door vrijdenkers, humanisten, anti-kolonialen en socialisten werd Multatuli in tekst en beeld als charismatisch leidsman bewierookt.

In februari 2012, rond de 125e sterfdag van Multatuli, verschijnt van Jongstra een boek over Multatuli’s 'Millioenenstudien' uit 1872.

Groen warenhuis
In de reportage van Ayfer Ergün: Jitske Draisma van Het groene warenhuis. In haar webshop verkoopt zij kleding en basics die biologisch, duurzaam, eerlijk of gerecycled zijn.

En een gesprek met drs. Marilou van Golstein Brouwers, algemeen directeur van Triodos Investment Manamement BV. Zij is op wereldniveau een autoriteit - mede vanwege haar baanbrekende werk - op het gebied van microfinanciering. Tevens is zij bestuurslid van de Max Havelaar Foundation.

Op de website van het Multatuli Museum vindt u informatie over dit Amsterdamse museum en het Multatuli Genootschap.