Victor, een voormalig F16-piloot, voert met drones een gevechtsmissie uit in een ver land, totdat hij voor een onmogelijke keuze wordt gesteld.

Een film van Jaap van Heusden

Toen deze allereerste aflevering van Duivelse Dilemma’s in november 2011 werd uitgezonden bleek hij zijn tijd ver vooruit. Het fenomeen ‘drone’ was onder het grote publiek nog amper bekend. Sinds die eerste, zeer positief ontvangen, uitzending heeft de ethische discussie rond het gebruik van drones een hoge vlucht genomen. Inmiddels wordt de film van Jaap van Heusden veel gebruikt in het onderwijs.

Voormalig F16-piloot Victor Doomen is de eerste Nederlandse operator van een op afstand bestuurd, onbemand gevechtsvliegtuig, een zgn. Drone. Overdag voert hij zijn gevechtsmissies uit in een verre oorlog. ’s Avonds is hij gezellig thuis bij zijn vrouw en opgroeiende zoon. Die werelden weet Victor goed te combineren, totdat hij voor een onmogelijke keuze wordt gesteld, die zijn leven steeds verder overhoop haalt.
Met o.a. Raymond Thiry, Monic Hendrickx en Jaap Spijkers.

Duivelse Dilemma’s is een coproductie van HUMAN en Talent United.
In een NRC Handelsblad-artikel van 12 november jl. over de IDFA-documentaire Drones en de speelfilm Good Kill schrijft Coen van Zwol: “Beter is de film Drone van Jaap van Heusden, waar piloot Raymond Thiry het op een vitaal moment laat afweten omdat hij een voetballend Afghaans jochie identificeert met zijn zoon. Empathie lijkt een probleem in de drone-oorlog. Misschien dan ook maar een robot achter de joystick?” 

Virtuele trauma's

Aanleiding voor de film van Van Heusden is een bericht in de krant. Uit onderzoek blijkt dat trauma's zich evengoed voordoen bij piloten die 'virtueel' mensen en dorpen kapot schieten als in een soort computerspel. Kennelijk is het leven in twee werelden, die als dood en leven tegenover elkaar staan, niet te verdragen, als ze niet langer strikt gescheiden zijn.

De geschiedenis van oorlogvoeren is een geschiedenis van afstand nemen

schrijft filosoof Mark Coekelbergh. Daarom zijn drones zo'n aantrekkelijk wapen; doden kost minder moeite omdat het op grote afstand gebeurt. Maar hij ziet een kentering.

Interviews sprekers Debat in De Balie op 29 november 2011

In debatcentrum De Balie gaan de films in première en wordt gedebatteerd met ervaringsdeskundigen, experts, filosofen en makers. Ronja Hijmans en Jasper ten Hoor interviewden verschillende sprekers tijdens het debat in De Balie.
Bekijk hieronder de reacties.