In 2020 gebruikten jongvolwassenen (16-25 jaar) op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten. Onderzoek voor de Week van de Mediawijsheid 2024 laat zien dat jongvolwassenen vooral een scherm gebruiken vlak voor het slapen (84%) en direct na het wakker worden (65%). Eén zesde van de jongvolwassenen ervaart lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten. Dit blijkt uit  onderzoek van Netwerk Mediawijsheid, het Trimbos-instituut en No Ties. (bron: Trimbos)
Kijk een fragment uit de documentaire
In de documentaire 'De smartphone-loze mens' volgt filmmaker Milou Gevers een zeldzame groep: mensen zonder smartphone. Door intieme gesprekken en scherpe observaties gaat ze het gesprek aan. Wat missen ze, wat winnen ze, en hoe navigeren ze het leven offline? Gevers onderzoekt hun gewoontes, uitdagingen en voordelen.
Want is een leven zonder smartphone nog mogelijk? En zo ja, hoe ziet dat eruit?
Ik herken die worsteling bij mezelf ook. Mijn telefoon staat op zwart-wit, alle notificaties uit -alles om de controle te houden over mijn schermtijd. Maar toch grijpt mijn hand er vaker naar dan ik zou willen. In deze film volg ik twintigers, de eerste generatie die is opgegroeid in een wereld waarin smartphones nooit niet hebben bestaan. Hoe ervaren zij een leven zonder? Is de smartphone-loze mens een uitstervend fenomeen, of markeert dit het begin van een revolutie waarin jongeren steeds meer verlangen naar het analoge leven en meer zeggenschap over hun tijd en aandacht?
Deze film is niet alleen een zoektocht naar de mensen die zonder smartphone leven, maar ook een poging om mezelf te inspireren. Om te ontdekken of het nog echt kan: een leven zonder smartphone. En belangrijker nog: of het de moeite waard is.
Regisseur Milou Gevers