Stine Jensen:

"Jongeren staan liever een teen af dan hun mobiele telefoon"

De jongeren van Denktank crossen door Nederland en bezoeken plekken waar een glimp van de toekomst zichtbaar is. Zo voetballen ze met robots, eten in het restaurant van de toekomst en bezoeken een school waar geen huiswerk wordt gegeven. Filosofe Stine Jensen gidst de denktankers op hun reis.

1. Waarom moest deze serie gemaakt worden?
Stine: “Er zijn grote veranderingen op komst: de robotisering, voedseltekorten, dat we als mensen steeds ouder worden. Het zijn de mensen die nu jong zijn, tieners, die deze veranderingen écht gaan leven en ondergaan. Daarom is het mooi als juist zij nu meepraten en denken over de toekomst waarin zij willen leven.”


2. In welke aflevering verbaasde de denktank jou het meest en waarom?
Stine: “In de aflevering over dieren verbaasde het mij hoe de denktank eerst vond dat dieren eten prima was, toen helemaal van mening veranderde nadat ze zich in het dier verplaatst hadden en toen weer van mening veranderde. De ervaringen die ze opdoen beïnvloeden kennelijk stevig hun opvattingen. Daarom is het ook zo belangrijk om ook echt in de maatschappij te gaan kijken op verschillende locaties voordat je principieel een standpunt inneemt.”

3. Welke indruk heb je van de jongeren na het maken van de hele serie, omarmen ze de ontwikkelingen, de veranderingen die staan te gebeuren?
Stine: “Dat ze heel intelligent zijn en openstaan voor ontwikkelingen. En bereid zijn van mening te veranderen.”

4. Waarin verschilt de denktank van volwassenen, kan je een gemene deler noemen die hen hierin kenmerkt?
Stine: “Op de vraag wat sta je liever af, je telefoon of je teen, zeiden ze allemaal: mijn teen! Dat verraste mij, ik dacht: hier heb je echt een generatieverschil. Zij zijn vergroeid met hun telefoon.”

5. Is er een aflevering bij die iets veranderde in jouw eigen dagelijks leven of je denken over de toekomst?
Stine: “In de aflevering over eten at ik ook even een hapje mee in het 'restaurant van de toekomst': een shake, een insect. Dat zette mij wel aan het nadenken over eten. Waarom eet ik, en hoe zou ik het vinden om insecten te gaan eten? Een shake leek me efficiënt maar ook erg ongezellig: eten staat voor zoveel meer in onze cultuur. En de gevriesdroogde insect bleef lang kriebelen in mijn keel - daar moest ik eerlijk gezegd behoorlijk aan wennen.”

6. Wie vind je dat deze serie (of een aflevering) echt zou moeten zien en waarom?
Stine: “Iedereen die graag nadenkt en meedenkt over ontwikkelingen in deze samenleving. Docenten, kinderen, filosofen in de dop.”

Meer Denktank? Ga naar zapp.nl/denktank