De vijfjarige Julianna Snow uit Portland (VS) heeft een spierziekte waardoor zij niet lang meer te leven heeft.

Bovendien zal de tijd die ze nog heeft niet aangenaam zijn. Ze moet constant worden beademd; veel meer dan liggen en sterven zal het niet zijn. Haar christelijke ouders hebben Julianna verteld dat zij naar hemel gaat, waar zij door God in vreugde zal worden ontvangen en waar zij niet alleen zal zijn. Julianna gelooft dat – en gelijk heeft ze. Een vijfjarige heeft nog geen idee wat dood is. Wat God is. Maar zij wil nu niet langer meer in het ziekenhuis blijven. Ze wil nu dood, naar de hemel.

De vijfjarige wil euthanasie.

Op haar blog houdt haar moeder Michelle Moon dagelijks bij hoe het met Julianna gaat. De kwestie houdt Amerika bezig. Je moet wel een hart van steen hebben om de wens van Julianna onbespreekbaar te achten. Verder lijkt het me voor de ouders nu eens een groot voordeel om christelijk te zijn. Het moet voor het kind toch heerlijk zijn om te denken dat zij naar een gelukkig oord gaat, waar haar familie later ook naar toekomt. Kants categorische imperatief dat je altijd de waarheid moet spreken, gaat ook hier zeker niet op.

Het Algemeen Dagblad berichtte over de kwestie:

“Ouders Steve Snow en Michelle Moon waren altijd van plan haar de best mogelijke behandeling te geven. Tot het gesprek waarin Julianna zelf aangaf dat ze liever naar de hemel gaat dan naar het ziekenhuis, waar meermaals per dag een slang door haar neus wordt gedrukt om slijm uit haar longen te zuigen. Ze herhaalde haar wens in verschillende gesprekken. 'Gaat Alex (haar broer van 6, red.) met me mee naar de hemel?', vroeg ze. Nee, vertelde haar moeder, en vroeg of ze bang was. Doodgaan vond ze niet leuk, want daar was ze niet aan gewend, maar de hemel was goed, zei Julianna. 'Ik ben er niet alleen'."

En uitgebreid verslag is te vinden bij de oorspronkelijke bron CNN. Hier is ook een video te zien van Julianna, haar ouders en haar broertje. Heartbreaking: