Soms lijkt het erop dat godsdiensten bestendiger zijn dan talen. Zo gebeurt het dat een taal verdwijnt, omdat die door niemand meer wordt gesproken. Om een taal levend te houden, moeten er minstens twee personen zijn. Maar een god aanbidden kun je ook in je eentje. Misschien dat religies daarom minder snel uitsterven. Er is altijd wel weer iemand die in een achterkamertje zijn eigen God in stand weet te houden.

Neem bijvoorbeeld de Waldenzen, genoemd naar de Franse koopman Petrus Waldo. De groep onstond 1175 na Christus. Ze waren aanhangers van de armoedebeweging, zoals Franciscus van Assisi dat later ook zou zijn. (Onthoud in dit verband de naam Franciscus.) Waldo vond als een van de eersten dat de Bijbel in de landstaal vertaald moest worden. Daarmee toonde hij zich een vertegenwoordiger van de pre-reformatie. Logisch dat hij al snel door de katholieke kerk werd vervolgd. Het was de Inquisitie, die honderden Waldenzen als ketters heeft verbrand of anderszins vermoord.

De roomse kerk is er bijna in geslaagd de Waldenzen uit te roeien, maar ze bestaan nog steeds. In Italië wonen er nog zo’n twintig duizend in de buurt van Piemonte. Ook in Uruguay en Argentinië schijnen nog belijdende Waldenzen te bestaan.

Eind juni gaat Franciscus als eerste paus in de geschiedenis een bezoek brengen aan de Italiaanse Waldenzen. Op zijn knieën moet hij gaan, zou je zeggen. Op Kerknet wordt het volgende vermeld:

“Eugenio Bernardini, de moderator van de waldenzen in Turijn, wijst op de parallellen tussen de stichter Pierre Valdès en Sint-Franciscus van Assisi. "Het pausbezoek betekent zonder enige twijfel een ommekeer. Bovendien is het belangrijk dat hij een kerk in Turijn bezoekt. Dat was de stad die in 1848 de rechten van minderheden, ook van joden en waldenzen, erkende, in een periode dat zo'n erkenning door de katholieke Kerk nog fel werd bestreden, ook door Don Bosco. Het was de eerste stad die de legitimiteit van de waldenzen erkende. Vandaag hebben wij uitstekende relaties met de salesianen, die uit de werken van Don Bosco zijn ontstaan." Bernardini stelt dat er met het pausbezoek ook definitief een einde komt aan een periode van vervolging en vooroordelen”.

Toch fijn dat er nu een einde komt aan een tijd vervolging!

Op YouTube is veel te vinden over de Waldenzen, die tegenwoordig vooral bij het protestantisme worden gerekend, maar die daar natuurlijk niet echt bij hebben gehoord. Deze video geeft de geschiedenis van de Waldenzen weer: