Benedictijner monnik Joseph Byron, de moderne versie van Sim(e)on, de pilaarheilige (389-459)

Wat een prachtig filmpje van ene Joseph Byron, zonnebadend op een windmolen!

De video is gemaakt door een toerist, die zijn drone boven een windmolen liet uitstijgen en toen ontdekte dat daar een man van de zon en het uitzicht lag te genieten. De man bleek ook nog – alsof God echt bestaat – een Benedictijner monnik te zijn, die 53 meter omhoog was geklommen om dichter bij Hem te zijn.

NRC Handelsblad:  “Byron zei de drone aanvankelijk interessant te vinden, maar begon het zoemen op den duur irritant te vinden. De benedictijn beklimt de windmolen sinds 2006 wel vaker, naar eigen zeggen omdat hij van het uitzicht geniet. Byron is naast geestelijke ook werkzaam op een school in de omgeving.”

Hier veel meer op de Dailonline.

Als je zoiets ziet, is de eerste gedachte dat Joseph Byron de moderne versie is van Sim(e)on, de pilaarheilige (389-459). Deze heremiet ging in het oude Byzantium op een pilaar zitten, die zo’n 12 à 15 meter hoog was. Volgens de overlevering hield hij het daar 36 jaar vol en inspireerde hij vele gelovigen om hetzelfde te doen. Lees bijvoorbeeld ook Ger Groot in Trouw.

De figuur van Simon de pilaarheilige is door de filmer Luis Buñuel op de hak genomen in zijn film Simon del Desierto (1965). Die film heb ik in mijn studententijd gezien en ik was er diep van onder de indruk. Een vervelend mannetje, die pilaarheilige! Wat een hybris om je zo verheven boven de wereld te voelen.

Hier is de film op Vimeo in zijn geheel te zien – in het Spaans en helaas niet ondertiteld. Scènes uit de film staan op YouTube, zoals deze, plus een interview met de nog levende hoofdrolspeelster.