Sinds die Russische straaljager is neergeschoten omdat die zich 17 seconden boven Turks grondgebied bevond, is het hommeles tussen beide landen bij de Bosporus

Ze willen excuses van elkaar en Poetin ging er helemaal met een gestrekt been in door een boycot af te kondigen.

Inmiddels is het Russisch parlement met een nieuw pesterijtje begonnen. De Doema wil de Aya Sofia terug! Dat gebouw, dat aanvankelijk niets anders was dan een byzantijnse kathedraal werd in 1453 tot een moskee omgedoopt, nadat Constantinopel door de Turken was veroverd.

Nadien bleef de Aya Sofia een twistpunt. In 1953 werd het gebouw, waarvan de fundamenten stammen uit de zesde eeuw, uitgeroepen tot een museum. De Unesco zette de Aya Sofia op de werelderfgoedlijst.

Hier in het Katholiek Nieuwsblad:
Afgevaardigden van de Doema, het Russische parlement, willen dat de Aya Sofia in Istanboel teruggegeven wordt aan de orthodoxe Kerk. Sergej Gavrilov, voorzitter van de commissie voor eigendomskwesties en coördinator van de parlementaire groep voor de bescherming van christelijke waarden, treedt namens hen op. Gavrilov onderstreept dat wederzijdse vriendschappelijke initiatieven en gebaren speciaal van belang zijn nu de Russisch-Turkse betrekkingen een “hardheidstest” doormaken. (…) “Wij verwachten van Turkse zijde een vriendschappelijke stap - de teruggave van de Hagia Sofia van Constantinopel aan de christelijke Kerk", aldus afgevaardigde Gavrilov.

Hier een documentaire over de Aya Sofia: