Lees het stuk van Robin de Wever

Weer een interessant stuk van Robin de Wever in Trouw, waarin hij zich vooral baseert de Amerikaanse onderzoeksite The Intercept.

De kwestie speelde zich ruwweg af tussen 2007 en 2012. In die jaren werden door de christelijke hulporganisatie HISG (Humanitarian International Services Group) allerlei goederen naar Noord-Korea gestuurd om daar de nood te lenigen. Maar ondertussen werden in het geheim ook bijbels verzonden. Dat deden ze tamelijk succesvol, hoewel, zouden de Noord-Koreanen echt niet geweten hebben dat er geen stiekeme bijbels verstopt waren?

Maar het schijnt nog erger te zijn. Kort geleden is uitgekomen dat het Pentagon – zeg maar de CIA – zich ook met de transporten heeft bemoeid en dat er niet alleen bijbels, maar ook afluisterapparatuur tussen de goederen zat:
“Maar die bijbelsmokkel was lang niet het grootste geheim dat directeur Kay Hiramine van HISG met zich meedroeg. (…)  HISG, een vrij onbekende naam in de wereld van de hulporganisaties, werd in werkelijkheid aangestuurd door het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Wat voor de buitenwereld een heel normale stichting leek, werd volgens The Intercept uiteindelijk een dekmantel: een vehikel om sensoren, radio-apparatuur en ander militair materiaal het streng communistische land in te smokkelen. Alleen Hiramine was daarvan op de hoogte - zijn vrijwilligers wisten van niets. Dat het Pentagon op creatieve manieren spioneert in vijandige landen, daar kijkt niemand van op. Maar infiltratie in een zendelingenorganisatie - dat is voor zover bekend een novum.”

Volgens Trouw zou de binnengesmokkelde apparatuur momenteel “een slapend bestaan leiden” en zou die pas tot leven komen als de Verenigde Staten een militair conflict krijgen met Noord-Korea.

“Dankzij Hiramine zou er nu op een aantal locaties in Noord-Korea radio-apparatuur van de Amerikanen staan. Dat wordt niet gebruikt, maar kan wel van pas komen als de VS en Noord-Korea elkaar ooit de oorlog verklaren. Ook zou Hiramine apparatuur hebben geïnstalleerd om Noord-Koreaanse militaire communicatie te verstoren.”

Toch klinkt het erg fantastisch dat zo’n wantrouwige regering als die van Noord-Korea niets in de gaten heeft gehad.

Hier een verslag op CNN:

De Humanitarian International Services Group met zijn leider Hiramine heeft zich zelf ook tijdens het werk laten filmen. Het resultaat daarvan staat op YouTube.