Dode zielen zijn 50 miljoen Noorse kronen waard

Je ziet het vaak bij organisaties die zo veel mogelijk leden moeten hebben, om gelden te verwerven. Ik noem het de Dode Zielen Strategie, naar de beroemde (onvoltooide) roman van Gogol. Daarin koopt de hoofdpersoon Tsjitsjikov bij grootgrondbezitters de identiteit op van gestorven lijfeigenen, met dien verstande dat hij alleen geïnteresseerd is in de dode lijfeigenen, die boekhoudkundig nog niet zijn afgeschreven. Op die manier kan hij een hypothecaire subsidie ontvangen – een prachtmethode om voor zonder inspanning rijk te worden.

Nu blijkt dat de Noorse kerk ongeveer op dezelfde manier te werk is gegaan, aldus een bericht op Kerknet:

“De financiële sectie van de politie van Oslo deed donderdagmorgen een inval op de terreinen van het katholieke bisdom Oslo. Dat gebeurde omdat het bisdom jarenlang nietsvermoedende personen als kerklid registreerde. Op basis van die opgeblazen ledentallen werden jarenlang onterecht overheidssubsidies ontvangen. (…) Volgens de openbare aanklager Kristin Rusdal zijn de bisschop en twee andere personen onder verdenking gesteld.”

Zo zou een bedrag van 50 miljoen kronen (5,8 miljoen euro) zijn verduisterd. Regerend bisschop Bernt Eidsvig ontkent echter alle beschuldigingen. Hier uitgebreid in een Engelstalige Noorse krant.

“Dagbladet has reported that Eidsvig was made aware in 2012 that the church was registering immigrants as members of the church without their knowledge. In 2013, the bishop’s council voted to phase out the practice but it nonetheless continued. Eidsvig told Dagbladet earlier this week that there was no intention to manipulate membership numbers and he doesn’t think the diocese is criminally liable.”

Op YouTube zien wij Bernt als een arrogante, maar beslist ook vent. Benieuwd of de kerk die miljoenen moet terugbetalen.