Antoine Bodar is beslist niet de enige die kritiek heeft op de wereldlijke interesses van het huidige pontifex.

Vooral vanuit conservatieve kring zwelt de kritiek op paus Franciscus I steeds verder aan. Zo meldt het Katholiek Nieuwsblad dat Martin Mosebach, een vooraanstaand Duits romanschrijver van katholieken huize, zich met weinig enthousiasme over de huidige paus heeft uitgelaten.

De kern van de kritiek: Mosebach verwijt de paus dat hij het doet voorkomen alsof een volledig andere Kerk wordt uitgevonden die op die manier nog niet heeft bestaan, en alsof hij 'een scheefgroei van eeuwen' rechtzet. Daarmee zou hij een nieuwerwetse Kerk scheppen zonder dogma of mystiek.

Volgens Mosebach – hij pleitte eerder voor het strafbaar stellen van blasfemie – is deze paus een man van vlotte teksten en holle frasen:

“Mosebach denkt dat de paus "eenvoudig niet geïnteresseerd" is in theologie. Op zichzelf vindt hij dat wel sympathiek, omdat de moderne academische theologie het geloof zinledig heeft gemaakt. "Theologie bevredigt niemand meer." Het "simplisme" van paus Franciscus is daarvoor echter "niet zonder meer een alternatief."

Delen van het oorspronkelijke Spiegel-interview met Mosebach zijn hier en hier te vinden. En hier een gesprek met Mosebach over de zin van het leven. Niet aan te raden voor mensen die gauw iets saai vinden:

Er was ook zware kritiek van een hele andere kant. Vanuit Israël. De columnist Dror Eydar meent, zo meldt Kerknet, liet op luide toon weten dat het Vaticaan de Joden aan het kruis hebben genageld door Palestina te erkennen. Dror vindt deze paus 'pathetisch', maar ook zijn reactie lijkt niet zonder pathetiek.

“Met de recente erkenning van de 'staat Palestina' en de begroeting van de Palestijnse president Abbas als 'vredesengel', tijdens de plechtigheid voor de heiligverklaring van vier zusters afgelopen zondag, heeft paus Franciscus het hele joodse volk aan het kruis genageld. Dat schrijft de invloedrijke Israëlische columnist Dror Eydar, die ook toespraken schrijft voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn raadgever is voor de relaties met het christendom, in een open brief in het Israëlische dagblad Israel Hayom.”

Verder heeft Eydar een waarschuwing voor de Palestijnen. Zij kunnen in vrede en veiligheid kunnen leven, maar dat kan veranderen door Israëlische terugtrekking: “Op het moment dat wij wegtrekken van de heuvels van Samaria en Judea, dan zullen de krachten van de radicale islam de macht overnemen en een islamitische kalifaat oprichten in het centrum van Israël."

Daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. Hier is Dror Eydor te zien als de belangrijkste spreker in een forum.