Een van de grootste toeristische trekpleisters ter wereld is ongetwijfeld Gaudi’s basiliek Sagrada Familia in Barcelona.

Met dit levenswerk van de Spaanse architect Antonio Gaudi (1852-1926) is in 1871 begonnen, maar door de megalomane plannen werd de voltooiing maar steeds op lange baan geschoven. Toen Gaudi stierf, leek het er helemaal op dat de absurdistische kerk, opgetrokken in een mengelmoes van stijlen, nooit klaar zou komen. Toch werd steeds weer een mogelijkheid gevonden om Gaudi’s droom alsnog te verwezenlijken.

De huidige projectleider, de 56-jarige Jordi Fauli, is volgens het Reformatorisch Dagblad al de negende architect die het werk van Gaudi heeft overgenomen. Zoals het er nu voorstaat zal hij in 2026 klaar, 100 jaar na Gaudi’s dood en 144 jaar nadat men met de bouw was begonnen. Het wordt dus nog een heel karwei.

“De bouwkosten bedragen ieder jaar rond 25 miljoen euro, uitsluitend gefinancierd met donaties en entreegelden. Volgend jaar willen de bouwers met de bovendelen van de zes centrale torens beginnen. Die zullen echter pas vanaf 2017 van buitenaf zichtbaar zijn. De hoogste toren zal een hoogte van 172,5 meter hebben. Daarmee is rekening gehouden met de wens van Gaudi dat de basiliek in geen geval hoger wordt dan de Montjuïc-heuvel (180 meter) in Barcelona.”

Hier een timelapse-video, die fraai laat zien hoe het eindresultaat eruit gaat zien: