Dat zei president François Hollande in het Hotel des Invalides tijdens de herdenking van de 130 slachtoffers, die in Parijs bij de aanslag zijn gevallen

Op zichzelf was het een mooie bijeenkomst – dat kunnen de Fransen wel. Maar toch is er iets vreemds met de uitspraak.

“Terroristen hebben hun God verraden”.

Hoe weet Hollande dat zo zeker? Heeft hij misschien een lijntje met de God van de terroristen? Is Hollande een theoloog of een islamoloog dat hij hierover iets zinnigs te zeggen heeft. Bovendien overschrijdt Hollande hiermee de scheiding tussen kerk en staat  - de laïcité, die juist in Frankrijk altijd zo hoog wordt gehouden. De president zou er verstandiger aan hebben gedaan zich te onthouden van een debat over wat God eigenlijk wil.

In dit verband wijs ik op twee berichten uit Frankrijk, die alles te maken hebben met de scheiding tussen kerk en staat:

Franse burgemeesters willen geen kerststal

“Burgemeesters in Frankrijk voelen er niets meer voor dat in hun gemeentehuizen een kerststal wordt ingericht, zoals de traditie is. De vereniging van burgemeesters stelt donderdag dat in het kader van de scheiding van kerk en staat de kerststal niet langer in de 'mairies' thuishoort. De aanbeveling is een reactie op de aanslagen van twee weken geleden. Het advies riep donderdag meteen een storm van protest op, meldt de zender France Info. De rechts-nationalistische partij Front National vindt dat de kerststal onderdeel is van volkstradities” – Telegraaf.

Frans hoofddoekverbod schendt rechten van de mens niet
“De mensenrechten van een Franse vrouw wier contract in een openbaar ziekenhuis niet werd verlengd omdat ze een hoofddoek droeg zijn niet geschonden. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens donderdag geoordeeld. “De zaak draaide om de islamitische Christiane Ebrahimian, die in 2000 in een openbaar ziekenhuis in Nanterre werkte. Ebrahimian kreeg te horen dat haar contract niet zou worden verlengd omdat patiënten hadden geklaagd dat ze haar hoofddoek niet wilde afdoen” – Trouw.

Hier de beelden van Hollande op de herdenking in het Hotel des Invalides: