Amsterdamse opperrabbijn heeft banden met Amerikaanse knokploegrabbijn

Al eerder schreef ik op dit blog over de New Yorkse rabbijn Mendel Epstein, die met zijn eigen knokploeg onwillige mannen tot andere gedachten placht te brengen. Hij ging even langs bij mannen die niet wilden scheiden, inderdaad onfatsoenlijk, maar die meteen een reden om de honkbalknuppel te voorschijn te halen. Epstein werd met een paar andere rabbijnen gearresteerd en moest voorkomen. Inmiddels is hij veroordeeld.

Lees hier het bericht daarover in The Wahington Post:

“A jury on Tuesday (April 21) convicted Rabbi Mendel Epstein and two of his three co-defendants in a federal kidnapping conspiracy case that charged them with torturing husbands to force them to agree to religious divorces. At the same time, the jurors acquitted Epstein’s son, David 'Ari' Epstein, of all charge.”

Wie schetst mijn verbazing dat de Amsterdamse opperrabbijn Aryeh Ralbag (opnieuw) in opspraak is gekomen, omdat hij banden bleek te hebben met Epstein. Besef daarbij wel dat Ralbag vanuit New York zijn spirituele arbeid verricht en als Amerikaan is gevraagd om in Amsterdam opperrabbijn te zijn. Volgens de Volkskrant heeft Ralbag zelf ook meegedaan aan het klappen uitdelen, maar de rabbijn zelf ontkent. Momenteel is hij in New York waar in optreedt als getuige in een proces tegen weer vier rabbijnen die terecht staan. De Volkskrant:

“Ralbag ligt bovendien onder vuur in Amsterdam. Een deel van de Raad van Toezicht van de gemeente zou af willen van zijn spiritueel leider, meldt het Nieuw Israëlietisch Weekblad, onder meer vanwege een conflict met de rituele slachter van de gemeente, de sjocheet. De ruzie is dusdanig uit de hand gelopen dat de slachter zich ziek heeft gemeld. De zaak komt binnenkort voor de rechter. Ralbag werd in 2012 twee maanden geschorst. Hij had een verklaring ondertekend waarin homoseksualiteit een te genezen ziekte wordt genoemd.”

Hier een portret van Ralbag, die volgens de commentaarstem “een natuurlijk gezag” heeft onder de Amsterdamse rabbijnen. Benieuwd of dat nog lang zo blijft.