Ook in Vlaanderen kampt men met de toestroom van asielzoekers uit Syrië en uit andere landen. Dat levert specifieke problemen op in het plaatsje Herk-de-Stad.

Zo lezen wij op de site van het Nieuwsblad:

“Dat de integratie van duizenden vreemdelingen geen sinecure is, wijst de praktijk uit. Neem nu Herk-de-Stad, waar sinds begin augustus acht asielzoekers zijn ondergebracht in het lokaal opvanginitiatief (LOI). 'Wij doen ontzettend veel voor die mensen. En terecht, want we willen solidair zijn. Maar ze weigeren te poetsen en hun afval op te ruimen. In hun cultuur is dat vrouwenwerk, hé', zucht OCMW-voorzitster Karolien Grosemans (N-VA) in Het Belang van Limburg”.

Er wonen in het huis in Herk-de-Stad zeven mannen, maar die willen niets van poetsen weten. Eerst hebben schoonmaaksters het vuile werk maar gedaan, daarna is het door de maatschappelijk werksters nog eens uitgelegd hoe je het moet doen, maar dat hielp allemaal niets: “Bijgevolg is alles vuil en onhygiënisch. Een tijdje geleden was een tl-lamp om een of andere reden van het plafond gekomen. De glasscherven hebben ze met hun schoenen een beetje opzij gestampt. Onvoorstelbaar”.

Ik hoor de instanties al zeggen dat hier maar één oplossing voor is: gezinshereniging. De cultuurschok zal nog wel groter worden als de Michael Jackson Look-a-like van Herk-de-Stad weer gaat optreden: