Wie daar wat van zegt, wordt meteen bedreigd met allerlei rechtszaken en andere langdurige juridische procedures. Een beetje algemene kennis. In Nederland heeft destijds Gerrit Komrij nog advocaten op zijn dak gekregen voor zijn boek: De stankbel van de Nieuwe Zijds over de Nederlandse colporteurs van Scientology. Op 19 mei a.s zal de VPRO de documentaire uitzenden.

Tot dusver is Scientlogy er niet toe overgegaan om HBO aan te pakken, misschien omdat HBO al van te voren zo’n 150 advocaten had ingehuurd. Maar in het Verenigd Koningrijk liggen de zaken anders. Noch Sky (die de rechten heeft) noch de BBC heeft het aangedurfd om de documentaire uit te zenden. Des opmerkelijker, omdat Going Clear volgens de BBC een must-see-film is.

De documentaire blijft in het Verenigd Koninkrijk op de plank liggen vanwege smaadwetten, die zeer gunstig voor de klager schijnen te zijn. Weliswaar zijn die wetten niet lang geleden in Engeland en Wales aangepast, maar in Schotland en (Noord)-Ierland heeft men dat nagelaten. En juist daar zou Scientology wel eens succes kunnen hebben met een aanklacht.

“For while the Defamation Act 2013 made huge improvements to the law in England and Wales, for reasons that are still not clear, neither the governments of Northern Ireland or Scotland decided to enact the law in their jurisdictions. It means the new public interest defence, the new honest comment defence (the “Simon Singh” defence), the bar on libel tourists, the hurdle to stop corporations suing individuals and the new provisions to prevent vexatious and trivial claims, do not apply in Northern Ireland or Scotland”.


Lees hier het hele (interessante) stuk op de BBC-site en hier ook de uitleg in Trouw. En hier de eerste vijf minuten van Going Clear, zoals die op YouTube staan.