Bijna elk jaar vallen er wel doden bij de Hadj naar Mekka, dus je vraagt je af waarom de mensen daar heen gaan.

Op hoeveel de teller momenteel staat, weet ik niet, maar volgens de laatste mij bekende telling zouden er 769 doden zijn gevallen.

Inmiddels heeft Iran de schuld voor het drama aan de schouders van de Saoedische autoriteiten geschoven. De sjiitische leider Khameini heeft excuses geëist van zijn soenitische collega’s in Saoedi-Arabië. “In plaats van anderen te beschuldigen moeten de Saudi's hun verantwoording nemen en moslims en de families van de slachtoffers excuses aanbieden. Mismanagement en ongepaste acties hebben deze ramp veroorzaakt”, schreef hij op zijn website.

Grootmoefti Abdul Aziz Aal ash-Shaikh, de hoogste spirituele leider van Saoedi-Arabië, heeft de kritiek van de hand gewezen. Volgens NRC/Handelsblad zou hij gezegd hebben: “Jullie zijn niet verantwoordelijk voor wat er is gebeurd. Voor de dingen die mensen niet in de hand hebben, kun je ook niet verantwoordelijk worden gehouden. Het lot is onafwendbaar”.

Het lot is onafwendbaar. Oftewel Allah heeft het zo gewild.

Maar als dat zo is, vraag je je af waarom de moslimleiders zo met elkaar kibbelen over de schuldkwestie. Het ligt toch allemaal in Allah’s hand. Eigenlijk is het voor de betrokkenen reuze fijn dat zij zijn doodgedrukt. Tot die conclusie moet je ook komen als je het stuk in Trouw leest met de kop: “Wie verdrukt is in Mekka gaat rechtstreeks naar het paradijs”.

Het is een interview van Robin de Wever met islamoloog Anne Dijk. Ze zegt: “Voor nabestaanden is er één troost. Omkomen door gedrang geldt als martelaarsdood. Je gaat dan rechtstreeks naar het paradijs”. Waaraan zij toevoegt: “Je bent in een gereinigde staat op de heiligste plek ter wereld. Zo diep in aanbidding te overlijden, wordt gezien als iets heel moois. Eigenlijk is er geen mooiere dood”.
Met andere woorden: we moeten al die dood gedrukten feliciteren met hun vroegtijdig einde. Het was niet hun eigen schuld, maar hun lot. Dankzij Allah.

Zie hier hoe zij hun lot tegemoet gingen. Een beetje armoedig ziet het er toch wel uit: