Stel je bent (loco)burgemeester van Jeruzalem en er komen een stelletje christenen uit Holland om je bloembollen te brengen – een teken van verbondenheid met Israël – wat denk je dan?

Dat ze in Holland niet goed snik zijn.

Maar ja, ik ben geen Hollandse christen. Ze bedoelen het vast heel erg goed. Op de website van Christenen voor Israël staat een uitgebreid verslag van de jaarlijkse reis:

“Namens Christenen voor Israël gaat er elk jaar een team op pad om Israeli’s te bemoedigen vanuit onze missie. Dat wordt dan onderstreept met een typisch Hollands gebaar, tulpenbollen. We hebben het over de jaarlijkse tulpentour.”

Ze maken op hun tour van alles mee:

“Laten we niet te snel denken dat een eenvoudig bezoekje van ons iets gewoons is voor degenen die we ontmoeten. Zo ook een vrouwelijke soldaat bij een controlepost. Ze had onze paspoorten ter controle in haar hand en keek de ‘tulpenbus’ in. Toen ze hoorde dat wij vrienden van Israël zijn (‘really?’) veranderde de professioneel stuurse blik in één grote charmante big smile en hadden we onze paspoorten snel terug.”


Voor de liefhebbers staan er op de website nog vier andere verslagen van de tour. Christenen voor Israël hebben hun eigen YouTube-kanaal.

Tjeempie, dat God dat toch allemaal doet met zo’n klein stukje grond. Heeft hij niets anders te doen? Volgende keer graag kaas en klompen meenemen naar Jeruzalem.