De Vietnamese zenmeester Thich Nhat Hanh is ook in Nederland geen onbekende. Toen hij hier optrad, was de zaal met twee duizend stoelen in een mum van tijd uitverkocht. De Nederlandse volgelingen van Thich hebben ook een eigen website.

Op deze siten leren wij dat Thich een belangrijke rol speelde bij de vredesbesprekingen aan het eind van de oorlog in Vietnam. Ook weten wij nu dat Thich meer dan honderd boeken schreef. Mindfulness is de beroemdste titel.

Helaas is de 88-jarige Thich onlangs door een hersenbloeding getroffen. Hij probeert daarvan te herstellen en dat doet met behulp van de helende energie, die zijn volgelingen uit alle hoeken van de aarde op hem afsturen. En het schijnt te helpen!

Robin de Wever in Trouw:

“Thich Nhat Hanh ligt sinds vorige week dinsdag op de intensive care in een ziekenhuis in Bordeaux. De staf van zijn organisatie riep volgelingen kort daarna al op 'Thay', zoals hij wordt genoemd, geestelijk te steunen. "Zend vijf, tien of vijftien minuten je energie naar hem”, luidde het advies. "Wees stil, waar je ook bent - op kantoor, thuis of elders. Je kunt ook vijftien minuten wandelen.”

Aanhangers vragen zich af of het zin heeft naar Frankrijk te reizen, waar Thich de kloostergemeenschap Plum Village heeft opgericht. Maar dat schijnt niet nodig te zijn, aldus Trouw: “Het advies van de dharmaleraren luidt: samen met je eigen sangha zijn is bij Thay zijn”.

Het is dat u het weet. Hier Thich Nhat Hanh bij Oprah Winfrey: