Onlangs heeft de paus aan boord van een vliegtuig – tijdens een bezoek aan de Filippijnen – gezegd dat katholieken in de toekomst zich niet meer als konijnen hoeven voort te planten.

In de Volkskrant wordt verslag gedaan van het interview.

De vergelijking met de konijnen is de Duitse konijnenfokkers echter in het verkeerde keelgat geschoten. Niet alle konijnen naaien als geile beesten. Alleen wilde konijnen doen dat, aldus de site van de Reformatorische Omroep:

“Duitse konijnenfokkers nemen aanstoot aan de woorden van paus Franciscus. Erwin Leowsky, voorzitter van de vereniging van Duitse konijnenfokkers, zei tegen het persbureau dpa dat alleen konijnen die in het wild leven seksueel overactief zijn. Bij konijnen in gevangenschap gaat het er veel tammer aan toe. Leowsky voegde eraan toe dat de paus de katholieken beter kan toestaan contraceptie te gebruiken dan misleidende clichés over konijnen te berde brengen”.

Opmerkelijk in dit verband is ook een ingezonden brief in de Volkskrant van Peter Spijkers. Deze lezer refereert aan een passage in de roman Ik heb altijd gelijk van Willem Frederik Hermans. Voor die passage werd Hermans in 1952 vervolgd (en later weer vrijgesproken). Hoofdpersoon Lodewijk Stegman zegt in Ik heb altijd gelijk:

“De katholieken! Dat is het meest schunnige, belazerde, onderkruiperige, besodemieterde deel van ons volk! Die leuteren er maar op los! Die planten zich voort! Als konijnen, ratten, vlooien, luizen”. Enzovoort.

Commentaar van Peter Spijkers: “Ruim zestig jaar erkent niemand minder dan de Heilige Vader zelf het gelijk van Hermans. Eindelijk gerechtigheid”.

Hier op You Tube het bewuste interview met de paus:

Inmiddels zijn de tamme konijnen gerustgesteld, maar de wilde konijnen zijn nog steeds boos.