Stel je bent leraar aan een gereformeerde school, maar dat is niet zo maar een gereformeerde school, maar gereformeerde school Vrijgemaakt. Als je het onvriendelijk zegt: een sekte van een sekte. Nu werk je al 19 jaar aan die school, maar ineens gebeurt er iets met je. Je gelooft niet meer in de Gereformeerde God Vrijgemaakt. Ineens geloof je in een God van een ander christelijk kerkgenootschap.

Zit je op die gereformeerde school Vrijgemaakt, dan kun je maar beter je mond houden, zo bleek onlangs. Een lerares handvaardigheid – die bestaan vooral nog op christelijke scholen – liep naar een andere christelijke kerk, vertelde dat op haar werk en werd prompt ontslagen. Dat vond ze niet eerlijk en zij vocht haar ontslag aan bij het College voor de Rechten van de Mens. Volgens de site Geld & Recht besliste het College aldus:

“Scholen in het bijzonder onderwijs mogen eisen stellen aan de godsdienst of levensbeschouwing van de personeelsleden. Het is niet onredelijk als een gereformeerde school eist dat personeelsleden lid zijn van een gereformeerde kerk. Aangezien de school ook in andere gevallen de gereformeerde grondslag heeft gehandhaafd, is het beleid consistent en is het ontslag geen discriminatie.”

De lerares mag dus ontslagen worden. Consequent is dat wel, maar of het voortkomt uit een gemoed van christelijke medemenselijkheid waag ik te betwijfelen. De naam van de school werd niet genoemd.

Als je wilt weten hoe de Gereformeerde Geest Vrijgemaakt zich manifesteert, moet je het volgende YouTube-filmpje bekijken: