Onlangs besteedde ik in dit blog aandacht aan de tentoonstelling 1001 Inventions, waarmee men tracht aan te tonen dat wij vele uitvindingen aan de islam te danken hebben. Ongetwijfeld waar, maar ging men niet erg ver door zo’n beetje alles te claimen dat ooit door de mens is uitgevonden. Het vliegtuig bijvoorbeeld. Wetenschapshistorici fronsten hun wenkbrauwen, maar ach, misschien is het nodig om het minderwaardigheidscomplex te bestrijden dat in de moslimwereld zo diep geworteld is.

Onlangs deed de Turkse president Erdogan van zich spreken met een nieuw wapenfeit: moslims hebben Amerika ontdekt. Zij deden dat zelfs 500 jaar eerder dan Columbus. Het Algemeen Dagblad:

“De contacten tussen Zuid-Amerika en de islam gaan terug tot de 12de eeuw. De moslims ontdekten het Amerikaanse continent in 1178. En dus niet Columbus', aldus Erdogan vandaag tijdens een televisie-interview in Istanboel. (…) Erdogan haalt naar eigen zeggen ook historische gegevens aan om zijn stelling kracht bij te zetten. 'Islamitische zeevaarders kwamen vanaf 1178 in Amerika aan. Columbus vermeldt immers het bestaan van een moskee op een heuvel langs de Cubaanse kust', aldus de president. Hij voegde er nog aan toe dat hij bereid is om met Cuba te praten voor de oprichting van een nieuwe moskee op dezelfde plaats.”

Het is altijd goed om de oorspronkelijk bron op te zoeken. Erdogan zei het op de televisie, maar wat zei hij precies? Inderdaad MEMRI/TV heeft de passage op haar site staan:

Binnenkort maakt Erdogan bekend dat moslims al duizend jaar voor Christus op de maan zijn geweest.