Hoe verzeker je jezelf van een fatwa?

Zorg ervoor dat je als moslim wordt geboren, wordt afvallige en schrijf daar een boek over. Salmon Rushdie ging hem voor, en nu heeft de Palestijnse atheïst Waleed Al-Housseini hetzelfde gedaan. Een week na de aanslagen verscheen in Parijs zijn boek Blasphémateur, les prisons d’Allah.

Hier te bestellen.

In Trouw had Kleis Jager een stuk over de jonge afvallige.

“In 2010 werd Al-Husseini (25) door een Palestijnse rechter veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar. Wegens 'aanzetten tot haat, godslastering en belediging van gelovigen'. Op zijn blog 'Stem van de Rede' schreef hij vrijuit over de islam die, zegt hij, onverenigbaar is met mensenrechten en democratie. "De islam is een groot probleem, de hele islam. Je hoort nu steeds dat er een groot verschil is tussen de radicale islam en de goede, vredelievende islam. Maar waarom hebben ze mij dan bijvoorbeeld opgesloten?”

Volgens Waleed vinden de meeste moslims de aanslagen in hun hart gerechtvaardigd:

“Wijst de overgrote meerderheid van de moslims het moorden dan niet af? Al-Husseini meent van niet. ''Het is eerder andersom: vrijwel alle moslims zijn ervan overtuigd dat de profeet niet mag worden beledigd en dat de moorden dus gerechtvaardigd zijn. Veel moslims hebben een aanvaardbare, geruststellende boodschap voor de buitenwereld maar denken ondertussen iets anders”.

Hier Waleed Al Husseini op een bijeenkomst van ex-moslims:
 

Wij wensen Waleed nog een lang, gezond en gelukkig leven toe, met veel bewaking.