Het Vaticaan zou moeite hebben met de benoeming van de homoseksuele Laurent Stefanini als ambassadeur.

Volgens Elsevier/ANP houdt Frankrijk vast aan de benoeming van Laurent Stefanini als ambassadeur bij het Vaticaan. De Heilige Stoel zou daar moeite mee hebben, omdat Stefanini homoseksueel is. De voordracht is ook na drie maanden nog niet goedgekeurd door het Vaticaan en vandaar dat allerlei geruchten en speculaties de ronde doen.

“President François Hollande noemde Stefanini eerder deze maand ,,een van onze beste diplomaten die alle kwaliteiten voor de post heeft''.  Stefanini (54), nu chef van het protocol van het ministerie van Buitenlandse Zaken, werkte eerder bij de Franse ambassade bij het Vaticaan. Hij was er van 2000 tot 2005 en bouwde toen uitstekende contacten op met Vaticaanse prelaten. De aartsbisschop van Parijs, kardinaal André Vingt-Trois, staat achter zijn benoeming.”

Maar volgens het Katholiek Nieuwsblad zoeken wij er veel te veel achter, en is het juist heel gebruikelijk dat zo’n benoeming enkele maanden op zich laat wachten:

“Het is volstrekt onduidelijk waarop de diverse Europese media hun speculaties voor de zogenaamde weigering van de paus voor de benoeming van Stefanini funderen. Uit de praktijk blijkt dat het soms maanden kan duren voordat een benoemde ambassadeur bij de Heilige Stoel ook daadwerkelijk beëdigd kan worden. Zo werd de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel, prins Jaime de Bourbon de Parme, in februari 2014 door het kabinet benoemd en vijf maanden later beëdigd.”

Hier de beoogde ambassadeur over zijn werk. Hij is een milieuspecialist.