Sacharovprijs voor blogger Raif Badawi

Allereerst willen wij namens Human de gevangen genomen Saudische blogger en schrijver Raif Badawi van harte feliciteren met zijn Sacharovprijs. Dat is donderdag bekendgemaakt in het EU-parlement in Straatsburg. Aan deze prijs voor de vrijheid van denken is 50.000 euro verbonden.  De NOS:

"De 31-jarige Badawi is de oprichter van de website Free Saudi Liberals waarop discussies worden gevoerd over politiek en religie. Hij werd in 2012 gearresteerd wegens belediging van de islam en daarna veroordeeld tot een lange gevangenisstraf en zweepslagen. Hij kreeg vorig jaar de eerste vijftig zweepslagen voor het oog van honderden toeschouwers. Badawi zit nog in de gevangenis in Saudi-Arabië.”

Mooi, maar denk ook aan het lot van dr. Zuhair Kutbi, de Saoedische schrijver die het op een congres waagde zijn mening te uiten en onmiddellijk werd gearresteerd. Amnesty International bekommert zich om zijn lot. Hier zijn toespraak op MEMRI/TV:

Of denk aan de achttienjarige Saudische activist Ali Mohammed Baqir al-Nimr, die de doodstraf heeft gekregen, en voor wie minister Koenders nu wat probeert te doen.

Dat steekt schril af bij de wijze waarop schatrijke Saoedische prinsen door de wereld reizen. Deze koninklijke types lijken zich alles te kunnen permitteren en zij gedragen zich dan ook als beesten. Drank, geld en lekkere wijven, dat is waar het bij hen in het leven om gaat. En drugs, aldus de Volkskrant. die meldde waarin dat er twee ton drugs zijn ontdekt in het privévliegtuig van een Saoedische prins:

“Vijf Saoedi's zijn in verband met de vondst gearresteerd, en zitten vast op het internationale vliegveld van Beiroet. Ze worden op dit moment ondervraagd. Aan boord van het vliegtuig van de Saoedische prins, wiens identiteit niet bekend is, werden veertig tassen met pillen gevonden.”

Het gaat om Captagon-pillen, waarvan  de opbrengst vaak wordt gebruikt om wapens te kopen. Van deze prins is de naam niet bekend, maar dat geldt wel voor een andere Saoedische prins: Majed bin  Abdullah bin Abdulaziz al Saud. In Los Angelos had de Amerikaanse politie de handen vol aan zijn wangedrag, zo meldt het Algemeen Dagblad:

“Onder invloed van drugs vrouwen aanranden, met de dood bedreigen en over ze heen plassen: de Saoedische prins Majed bin Abdullah bin Abdulaziz al-Saud heeft zich ernstig misdragen tijdens een vakantie in de Verenigde Staten. De betrokken werksters willen hem zien hangen, maar de prins betaalde achteloos 270.000 euro borg en vertrok.”

En:

“De 29-jarige prins is zich te buiten gegaan aan drank en drugs. Drie werksters in het huis zijn daarvan het slachtoffer. De vrouwen, die alle drie getrouwd zijn en kinderen hebben, klagen de prins aan wegens aanranding en gevangenhouding. Uit de rechtbankstukken die de Britse krant Daily Mail in handen heeft, zou blijken dat Al-Saud geen grenzen kent.”

Of zoals ze het in Britse bladen zeggen: “I am a prince and I do what I want.' Cocaine-crazed Saudi royal 'threatened to kill Los Angeles mansion staff who watched him being pleasured by male aide.”

YouTube is een goudmijn voor Saoedische prinsen die zich misdragen. De mooiste arrestatie vond ik deze. Werkelijk een geweldig filmpje, die heel goed laat zien hoe dat soort lui denkt over de medemens. Deze agent laat gelukkig niet met zich spotten: