voor de pronkprelaat.

Theodor Holman en ik hebben ons nog ingezet om ´pronkprelaat´ tot het woord van 2014 uit te roepen, maar dat is helaas niet gelukt. De drager van het woord, de Duitse bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst, is net niet beroemd genoeg om het woord in bredere kring ingang te doen vinden.

De bisschop kwam in opspraak toen hij zijn bisschoppelijke residentie voor dertig miljoen (5,5 miljoen te veel) liet verbouwen en daarbij voor zichzelf een bad (op pootjes) voor twintig mille had laten neerzetten.

De bisschop werd door paus Franciscus op een zijspoor gezet, maar heeft nu toch een nieuw baantje, zo lees ik op Kerknieuws:

“Franz-Peter Tebartz-van Elst is in december aan de slag gegaan in het Vaticaan. Tebartz-van Elst werkt voor de zogeheten Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie. Die moet ontkerkelijking in Europa en de Verenigde Staten tegengaan.”

Der Spiegel had een uitvoerig stuk over Tebartz-van Elst, die daar overigens daar ´Skandalbischof´ wordt genoemd.

“Monatelang hat die römische Kurie über die Zukunft des abberufenen Limburger Skandalbischofs geschwiegen. Nun wird bekannt: Franz-Peter Tebartz-van Elst tritt einen neuen Posten im Vatikan an. Wie die Deutsche Presse-Agentur erfuhr, soll der 55-Jährige bereits im Dezember zum Delegaten (im Range eines Sekretärs) im Päpstlichen Rat zur Förderung der Neuevangelisierung ernannt worden sein. Die Behörde wurde vor fünf Jahren gegründet und untersteht der Verwaltung des Vatikans. Ihre Aufgabe: Die Verkündung des Evangeliums im Hinblick auf aktuelle gesellschaftliche Veränderungen. Heißt: Der Päpstliche Rat soll sich laut Radio Vatikan besonders um jene Länder kümmern, in denen der katholische Glaube zwar traditionell stark verwurzelt ist, die jedoch besonders viele Kirchenaustritte hinnehmen mussten.”

Hier alle video’s die Der Spiegel van de pronkprelaat heeft gemaakt. Zijn opvolger zegt trots te zijn op zijn (eigen) deemoed – de opschepper! Eigen roem stinkt. Dat begint goed.

Benieuwd of zo’n luxeprelaat de ontkerkelijking in Europa en de VS kan tegenhouden. Als hij er een goede borrel bij schenkt en een kaartje voor de sauna zou het wel eens kunnen lukken.