In zijn jeugd was Rachid Benzine Frans kampioen kickboksen, maar intussen heeft hij zich ontwikkeld tot een filosoof, annex moslimtheoloog en een islamoloog.

Onlangs stond in Trouw een indrukwekkend interview met Rachid Benzine. In zijn jeugd was Benzine Frans kampioen kickboksen, maar intussen heeft hij zich ontwikkeld tot een filosoof, annex moslimtheoloog en een islamoloog. Tegenwoordig is hij hoogleraar aan de universiteit van Aix-en-Provence. Hij ziet het als zijn taak moslimjongeren de islam uit te leggen. Hij hoopt daarmee een de-radicaliserende tendens te ontwikkelen. Dat doet hij onder meer hier:

In Trouw maakt hij ook een aantal opmerkingen, waarmee hij zich in fundamentalistische kring niet populair:

"Of je het recht hebt om de profeet te beledigen. Ik vertel dan dat de eerste beledigingen aan het adres van Mohammed in de Koran staan, zijn tegenstanders noemden hem een leugenaar, een magiër. En castraat, iemand zonder mannelijk nageslacht, de ergste van alle beledigingen. De Koran reageert met het woord, de tekst wijst erop dat wie de profeet een castraat noemt er zelf een is”.

En dit:
"Beide. Mij gaat het erom hem in zijn historische context te plaatsen, zodat je de zaak anders kan benaderen. Mohammed was een man uit een tribale samenleving in de zevende eeuw die zich verdedigde tegen belediging, die op zijn beurt anderen belachelijk maakte of bedreigde, zonder dat daar doden bij vielen. Tegenover een geloof met zo veel excessen moet je geen pacifistische variant van de islam stellen. De onaantastbare, rigide Mohammed die vandaag door zovelen wordt vereerd is een constructie uit de negende eeuw, een tijd waarin veel volken zich net hadden bekeerd; er was behoefte aan een model, een icoon."
En tenslotte dit:

“Wat lastig is, is dat moslims gevraagd wordt te integreren als individu, maar dat ze geacht worden als groep te reageren als er iets vreselijks gebeurt. Maar de homo islamicus bestaat niet: er is geen moslimgemeenschap, die bestaat alleen in de verbeelding van politici. Als zo'n gemeenschap wel had bestaan, dan had die het moorden door sommigen wel voorkomen. Terroristen zijn lone wolves”.

Kortom, lees het hele stuk.
Onlangs was Benzine trouwens in Brussel, waar hij een serie lezingen hield om jongeren van het extremisme weg te houden. (zie onder). Hij heeft nog geen fatwa tegen zich uitgesproken gekregen.