Heeft u wel eens gehoord van de Amerikaanse evangelist Creflo Dollar?

Creflo Dollar. Hij schijnt echt zo te heten. In elk geval is er niemand die hem ooit heeft betrapt op een andere naam. Hij houdt ook erg veel dollars en is de meest extreme vertegenwoordiger van het zogenaamd “welvaartsevangelie”, een theologie die inhoudt dat mensen die rijk zijn dat ook hebben verdiend. Rijkdom is een beloning van God.

En men moet toegeven: God is Dollar goed gezind. Hij heeft al twee Rolls Royces en een eigen vliegtuig. Maar dat is niet genoeg.

Onlangs schreef Trouw een uitvoerig stuk over hem, want Dollar wil graag een nieuwe privéjet hebben. Zijn oude is te oud geworden. Dat nieuwe vliegtuig kost 68 miljoen dollar en die moeten zijn volgelingen voor hem bijeenbrengen. Via een videoboodschap deed Dollar zijn oproep.

Trouw:
“Dollar, oprichter en voorganger van een megakerk in de Amerikaanse staat Georgia, vroeg zijn volgelingen eerder dit jaar om elk 300 dollar te storten. Als ze dat alle 200 duizend zouden doen, was de Gulfstream G650 die hij op het oog had zo afbetaald. Van overbodige luxe was geen sprake, beloofde hij in een videoboodschap. Wie overal ter wereld het evangelie wil verkondigen, ontkomt niet aan luchtvaart. En wie zo veel mogelijk zielen wil bereiken, kan maar het beste reizen in zijn eigen toestel. 'De gelovigen in onze gemeenschap' zouden begrijpen dat de inzamelingscampagne niet meer dan een 'standaardprocedure' was.”

De video viel niet overal in goede aarde, maar Dollar houdt vol.  Een vreugdevol stuk stond in The Washington Post. De conclusie is dat Dollar misschien ook tevreden is met een nieuw, tweedehands vliegtuig – mits het maar betrouwbaar is!

Hier dominee Dollar, die zijn privéjet nog eens verdedigt. Dit is pas echt genieten!

Uiteraard wordt Dollar ook op grote schaal bespot: