Kerstmis nadert en dat betekent dat er weer geklaagd zal worden over het heidens karakter van de Kerstman.

De site Nieuwwij, die het weer heeft van de Welt am Sonntag, wijst op een ernstig gevaar dat de huidige jeugd bedreigt – “de kerstman is godsdienst-pedagogisch beschouwd onverantwoord”.

Dat is de mening van de Keulse theologiehoogleraar Heike Lindner:

"Professor Lindner zegt dat het kerstmanverhaal op jeugdige leeftijd niet te verenigen valt 'met het verlichte denken en ook niet zinvol is'. Ze acht het verhaal zelfs schadelijk voor de ontwikkeling van een 'volwassen geloof'. Het stimuleert juist het afglijden naar het atheïsme. Het gevaar bestaat namelijk dat kinderen als ze groot worden de kerstboodschap eveneens als nonsens afdoen, aldus de godsdienstpedagoog die verbonden is aan het Instituut voor Religiepedagogie aan de Universität zu Köln.”

Daarentegen is Sint Nicolaas pedagogisch wel verantwoord:

“Lindner meent dat het sinterklaasfeest wel een pedagogische waarde heeft, omdat de figuur van Sint-Nicolaas verbonden is met een historische persoon. Zowel het kindje Jezus als de Goedheiligman zijn volgens haar “metaforen voor de christelijke boodschap die goed in een moderne opvoeding zijn te integreren”.

In de Welt am Sonntag zegt mevrouw prof. Lindner het ononwonden: “Vom Weihnachtsmann rate ich ab”. Dit is bijvoorbeeld een argument: “Ja, im Jugendalter wenden sich solche Menschen öfter extrem mythologischen Szenen zu. Das reicht von ungefährlichen Fantasy-Fanklubs bis hin zur sehr gefährlichen okkulten Szene.”

Niettemin weerhoudt het Die Welt am Sonntag het interview met allerlei gezellige filmpjes van de Kerstman te verluchtigen. Graag voeg ik daar nog een onzedelijk filmpje aan toe: