volgens zijn eigen definitie.

Volgens paus Franciscus is de bewuste keus om geen kinderen te willen verwekken een teken van egoïsme, aldus een bericht in het Katholiek Nieuwsblad.

De paus zei op een audiëntie dat "een maatschappij met een hebzuchtige generatie, die zichzelf niet wil omringen met kinderen, die hen bovenal beschouwt als hinderlijk, een gewicht, een risico, een gedeprimeerde maatschappij is. Denk alleen al aan de vele samenlevingen die we hier in Europa kennen. Het zijn gedeprimeerde maatschappijen omdat ze geen kinderen willen, ze hebben geen kinderen. Het geboortecijfer haalt niet eens de 1%, waarom? Iedereen zou daarover moeten nadenken en het voor zichzelf beantwoorden.”

Vorige week zei de paus nog dat een kind van zijn ouders best een corrigerende tik mag krijgen. Slaan mag, 'mits het kind zijn waardigheid behoudt'. De Heilige Vader voegde daar nu aan toe:
“Kinderenzijn de vreugde van gezin en samenleving. Ze zijn geen probleem van reproductieve biologie, of een van de vele manier om jezelf in het leven te verwerkelijken, laat staan het bezit van hun ouders. Kinderen zijn een gave."

Mooi, maar hoe weet de paus dat allemaal? Zelf heeft hij, voor zover bekend, geen kinderen. Het was namelijk voor hem als priester een bewuste keus om geen kinderen te nemen. Ergo: de paus is volgens zijn eigen definitie een egoïst.

En een hypocriet, zo je er aan toe kunnen voegen.

Hier de toespraak waarin Franciscus sprak over ouders, kinderen en het gezin.