Paus Franciscus heeft in een interview gezegd dat hij vermoedelijk binnen 1 tot 3 jaar aftreedt, aldus de NOS.

Bericht NOS: “Hij zegt dat hij het idee van paus Benedictus deelt. Die trad in 2013 op 85-jarige leeftijd af, omdat hij naar eigen zeggen niet goed kon functioneren door zijn hoge leeftijd. Daarmee was hij de eerste paus in 600 jaar die niet tot zijn dood bleef zitten. ‘Ik denk dat Benedictus met zijn moedige daad de deur heeft geopend voor emeriti-pausen. Benedictus moet niet als een uitzondering gezien worden, maar als een voorbeeld’, zei Franciscus daarover”.
De NOS meldt ook dat zijn opvatting nog geen trendbreuk betekent. De paus heeft zijn uitspraak gedaan in een interview met een Mexicaans televisiestation. Of hier.

De vraag is trouwens of de paus zijn pensioen haalt, want zelf houdt hij er rekening mee dat God (bijvoorbeeld in de persoon van een terrorist) hem het leven ontneemt.

Het Katholiek Nieuwsblad brengt niet alleen het bericht over een vroegtijdig aftreden, maar schrijft ook dat de paus rekening houdt met een mogelijke aanslag. Hij doet daar erg laconiek over: “Het leven is in Gods handen”.
En:
“Ik heb tegen de Heer gezegd: let op mij. Maar wanneer het uw wil is dat ik sterf of dat ze me iets aandoen, vraag ik U alleen om één ding: dat het mij geen pijn doet. Want ik ben zeer laf in het uithouden van lichamelijke pijn”.
Mocht deze paus aftreden, terwijl hij nog niet dood is, dan hebben wij twee emeritaat-pausen, want Benedictus XVI leeft ook nog. De paus die Franciscus gaat opvolgen, brengt ons bij de mogelijkheid dat er op deze aardkloot drie pauzen gaan rondlopen: twee gepensioneerde en één echte.

Maar voor paus daarna, de virtuele nummer vier, heeft zich inmiddels ook al weer een kandidaat gemeld.
Het is de driejarige Rafael Freitas, een Braziliaans jongetje met kanker die in het ziekenhuis dagelijks de mis celebreert. Het is zijn wens om later paus te worden. The Catholic News Agency/Huffington Post had vorige week het ongelooflijke verhaal, plus een video die laat zien dat hier niets verzonnen is:
“When he started walking just after he turned one year old, Rafael started imitating the priest every time we went to Mass. When the priest raised up the chalice, he would raise up his little cup,” Randersson told CNA. In 2014, doctors told Rafael’s parents that the little boy was suffering from a stage 4 form of childhood cancer that affects the nervous system and the bones. In March 2014, Rafael received chemotherapy at Children’s Hospital in the city of Barretos, but doctors said there was no hope he would recover. Despite being placed in the wing for terminal patients, Rafael began to improve thanks to the intense treatments and the prayers of his family and many friends. Doctors now say he has a chance to survive the cancer”.

Hier ook op YouTube van de toekomstige paus.

Mijn zegen heeft hij.