Herinnert u zich nog Bisschop Philippe Bär, de prelaat die ineens het veld moest ruimen om redenen die nooit helemaal zijn opgehelderd. Bär ging naar een klooster, onthield zich verder van enig commentaar, om zo vrij baan te geven aan geruchten als zou het om de zondige levensstijl van homoseksualiteit gaan.

In 2003 kreeg De bisschop van het Vaticaan in 2003 nog een spreekverbod, maar nu heeft het blad van de Vrijmetselarij een interview met Bär online gezet, dat stamt uit 2011. Zo meldt het Katholiek Nieuwsblad.

Het is een opmerkelijk interview omdat Bär erin opbiecht dat hij een regelmatige bezoeker was van de loge van de Vrijmetselarij. Maar niet alleen dat: hij heeft ook andere katholieken geholpen om met de Vrijmetselarij in contact te komen.

"Ik was er zeer verguld mee als ik gevraagd werd voor een spreekbeurt. Ik ging ervan uit dat de vrijmetselaar net zo'n Godzoeker was als ik. Daarom was het prima om in logekringen te vertoeven. Ik heb het altijd graag en met overtuiging gedaan en ik ben er ook nooit in teleurgesteld geweest."

De uitspraak van Bär is des te opmerkelijker, omdat de Rooms-Katholieke Kerk en de Vrijmetselarij van oudsher op gespannen voet staan. Hun onderlinge oorlog heeft een lange geschiedenis. Uitstoting was wel het minste.

Volgens Bär, inmiddels 86, heeft de kerk het verbod op het lidmaatschap van de Vrijmetselarij opgeheven, maar het Katholiek Nieuwsblad wijst de bisschop terecht:

“Dat is een hoogst opmerkelijke uitlating van een bisschop daar de Congregatie voor de Geloofsleer in 1985 bevestigd heeft dat lidmaatschap van de Vrijmetselarij voor katholieken 'verboden blijft door de kerk' en dat gelovigen die lid worden zich "in staat van ernstige zonde zijn en niet de heilige communie mogen ontvangen."

Als het Katholiek Nieuwsblad gelijk heeft, staat er in het hiernamaals nog een potje op het vuur voor bisschop Philippe Bär.

Hier een ouder, maar wel het laatste op beeld vastgelegde interview: