Homo’s juist heel erg gewenst, of toch niet?

Vorig jaar was er ook al kritiek op de kerstcommercial van de Protestantse Kerk in Nederland. Men vond het toen dat de PKN zich te veel aan het CDA lieerde door partijleider Sybrand van Haersma Buma in het televisiespotje te laten optreden.

Dit jaar is er weer gedonder, al lijkt tenslotte alles onder de deken der liefde te worden afgehandeld. Trouw berichtte dat er door de homo-organisatie Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit kritiek is geleverd op de
de inhoud van het spotje:

“Wat er aan schort, is dat het een beeld neerzet dat zo niet meer bestaat. De twee jonge homo’s in het spotje zijn tevreden leden van de Protestantse Gemeente Schagen, waar een homodominee elke zondag voorgaat en een lesbienne achter het orgel zit. Maar belangrijker nog: waarom is er gekozen voor deze specifieke uitnodiging? Waarom zouden die twee homojongens het keurige gezinnetje niet uit kunnen nodigen voor het kerstfeest, of waarom zou die prostituee dat niet kunnen doen? Als het feest van Kerst ons iets leert, dan is het: deze wereld omgekeerd. De komst van God op aarde in de gedaante van een weerloos kind, laat gelijk zien waar het die God om gaat: niet rijk maar arm, niet hoog maar laag, niet vereerd maar onaanzienlijk, niet machtig maar weerloos; dwars tegen alle orde in. De laatsten zullen de eersten zijn, is elders in de evangeliën te lezen. Dat is het Evangelie van Kerst. De commercial van de Protestantse Kerk in Nederland lijkt daar weinig blijk van te geven. De orde en de gewoonte zitten binnen, het onordentelijke en het ongewone staan buiten en mogen ‘bij de gratie Gods’ binnenkomen. ‘Ook jullie zijn welkom'."

Met andere woorden: homo’s zijn de buitengesloten groepen die niet zelf uitnodigen, maar die altijd bij anderen worden uitgenodigd. Je kunt ook zeggen: het is ook nooit goed.

De brand leek geblust te worden door het oude homostel – Rik Laermoes en Adriaan Rodenburg – dat in het spotje optreedt. Zender Spirit 24 zocht ze op in hun woonplaats Haringhuizen. Het werd een komisch gesprek. De twee traden niet op vanwege hun lidmaatschap van de PKN, nee, zij waren alleen bij de opnamen aanwezig geweest, omdat zij in de krant hadden gelezen dat er figuranten werden gezocht. Sterker nog als je goed kijkt naar het interieur van Laermoes en Rodenburg, dan zie je een kruis hangen. Ze zijn dus niet eens protestants, maar (vermoedelijk) katholiek!

Bekijk hier het gesprek op Spirit 24: 

Allemaal heel aandoenlijk, maar nu het gekke! Ik heb het spotje nu bekeken, maar ik kan het homostel uit Haringhuizen in de uiteindelijke versie helemaal niet meer terugvinden. Zijn ze gesneuveld in de eindmontage? Wel zie ik twee andere homo’s de bus in stappen.

Of heb ik het helemaal aan het verkeerde eind? Kijk zelf op YouTube: