Turkije was dankzij Attaturk een seculiere staat, waar vooral moslims wonen. De huidige president Erdogan probeert van Turkije echter steeds meer een theocratie te maken, met de islam als staatsgodsdienst.

Volgens een recent plan zal bij de tachtig Turkse universiteiten een moskee worden gebouwd. Erdogan meende daar voldoende steun voor te hebben onder de Turkse studenten. Een (gemanipuleerde) petitie van 186.000 handtekeningen zou in de richting wijzen.

Maar helaas.

Er zijn altijd weer querulanten die van een goed idee onzin kunnen maken. Om te verhinderen dat islamitische clerus de universitaire macht in handen zou krijgen, begonnen studenten ook voor andere gebedsplaatsen te stemmen. Ineens waren 19.000 studenten voor een Boeddhistische meditatieruimte en 5.000 voor een Jedi-tempel. Ha, Jedi is de godsdienst die door de buitenaardse wezens wordt beleden in de Hollywood-serie in Star Wars.

Trouw had er grappig stuk over de wijze waarop Turkse studenten obstructie plegen.

De toezegging van Karaca (de minister van godsdienstzaken) viel dan ook niet bij iedereen in goede aarde. Turkse studenten grijpen de gelegenheid aan voor een satirisch protest, waarmee ze aandacht vragen voor het 'religieuze populisme' van Karaca terwijl veel universiteiten gebrek hebben aan wetenschappelijke instrumenten en onderzoeksgelden. Onder het mom 'waar een moskee is, is een weg' lanceerden de studenten een online campagne waarbij ze ruim 19.000 handtekening verzamelden voor een boeddhistische tempel op de campus. 'Ik kan mijn religieuze behoeftes niet vervullen want de dichtstbijzijnde tempel is hier 2000 kilometer vandaan. Daar kan ik niet naartoe tijdens de lunch', schrijft Utku Gürcag Boratac”.

Hoe het precies zit met die Jedi-tempel, wordt uitgelegd door de Jonge Turken op YouTube: