Je kon erop wachten

Theoloog Hans Bouma heeft hem nu in Nederland opgericht. Veganisme is een extreme vorm van vegetarisme. Veganisten eten ook geen kaas, honing, eieren en vis. In Trouw werd Bouma uitvoerig geïnterviewd. Hij zegt daarin dat hij al het leven eert, ook de mug:

“Zelfs een mug zal hij niet doodslaan. Theoloog Hans Bouma grijpt in zijn woning in Kampen een denkbeeldig exemplaar uit de lucht. "Kijk, zo doe ik dat in de zomer", zegt hij. Bouma maakt van zijn hand een kommetje. Zou het een echt insect zijn geweest, dan had hij het beestje buiten weer losgelaten. Soms gaat het toch fout. Dan knijpt hij de mug dood. Bouma: "Ja, dan voel ik me daar wel schuldig over."

Vraag is natuurlijk: wat doet de dominee met de hoofd- of schaamluis? Laat hij die ook leven? Of met de bacterie die hersenvliesontsteking veroorzaakt? Ja, wat doet hij met parasieten en virussen die leven doden om zelf te overleven?

Theologische vragen waar u en ik niet onmiddellijk een antwoord op hebben. In veel opzichten doet Bouma denken aan de joodse filosoof Otto Weininger (1880-1903), die niet de straat op durfde omdat hij bang was een mier dood te  zullen trappen. Het is moeilijk om zo te leven. In elk geval pleegde Weininger zelfmoord.

Er zijn nog een paar kleine theologische kwesties. Jezus, aan wiens leven Bouma zich graag spiegelt, at wel degelijk vlees en vis:

“Veganisme is een geloofszaak voor Bouma. Op de eettafel staat een bakje met lavendel. Bouma roert in het geurige kruid terwijl hij vertelt. Eerlijk is eerlijk, zegt Bouma, dieren komen er in de Bijbel bekaaid vanaf. En voor veganisme pleit de Schrift al helemaal niet. "Jezus at vlees en vis. Ik had dat graag anders gezien", zegt hij.”

Verder gelooft Bouma dat dieren een ziel hebben, wat mij onwaarschijnlijk lijkt omdat het mij ook onwaarschijnlijk lijkt dat mensen een ziel hebben. Maar met zijn observatie dat de bio-industrie een schandaal is, kan ik het alleen maar eens zijn. Ook zie ik niet hoe alle mensen op deze wereld gevoed kunnen worden, als wij morgen met z’n allen veganist worden, maar dat is misschien een kwestie van organisatie.

Op YouTube staat een aandoenlijk interview met Bouma. Aandoenlijk ook door het amateurisme. In het interview legt hij uit waarom hij het woord 'medeschepselijkheid' heeft bedacht: