Vermoedelijk zeggen de namen Ben Cohen en Jerry Greenfeld u niets.

Maar hun voornamen Ben & Jerry zeggen des te meer! Wij hebben het natuurlijk over ijs!

Ooit zijn ze begonnen in een oud pompstation met een ijswinkel. Later hebben zij hun fabriek voor vele miljoenen overgedaan aan Unilever. Voorwaarde voor de verkoop was wel dat Ben & Jerry-ijs altijd met koosjere producten zou worden gemaakt.

Dat laatste is in de Verenigde Staten – een varkensvleesland – niet altijd even gemakkelijk. Amerikanen houden namelijk van de vreemdste smaakcombinaties. IJs met bacon & eggs bijvoorbeeld, een lekkernij voor het ontbijt. Unilever krijgt dan ook regelmatig verzoeken om ijs met deze bacon & eggs-smaak te gaan fabriceren. Maar ja, dat mag niet van Ben & Jerry.

Maar nu is er toch ophef ontstaan, omdat de Marketing Director van Ben & Jerry de deur op een kier heeft gezet. Hoewel, nee, misschien toch weer niet.

Hier op de site van The Huffington Post een interview met Ben Cohen en Jerry Greenfeld. Hun conclusie is: geen bacon, maar marihuana in het ijs! Daar heeft iedereen plezier van. Wie ben ik om deze smaakgoeroes tegen te spreken.

En een broodje koosjere ham

Varkensvlees speelt ook een rol in een ander bericht van The Huffington Post. Een in Amerika geboren soldaat van het Israëlisch leger kwam in moeilijkheden, toen hij een broodje ham mee naar de kazerne had nam. Hij kreeg 11 dagen arrest, maar toen werd het een zaak.

“Last month, the soldier, an unnamed new immigrant from Boston, reportedly brought a ham sandwich prepared by his grandmother to his base. He was initially sentenced to military prison, a sentence later reduced to being confined to his base, and ultimately to no punishment at all.”

Het eindigde ermee dat het leger zijn excuses aanbood – “a rare apology”:
“We were wrong. The IDF will continue to keep kosher on the one hand, but will not probe a soldier’s sandwich on the other. There are tensions in Israeli society and there are different stances and opinions. There is room for everyone in the IDF.”

Toch mooi. Kijken wat er gebeurt als je een broodje ham het Saudische leger wilt binnensmokkelen.

Ook leuk: de broodjes-ham-leugendetector.