Thich Nhat Hanh ligt sinds vorige week dinsdag op de intensive care in een ziekenhuis in Bordeaux.

Over de Boeddhistische priester Thich Nhat Hanh heb ik al eerder geschreven in dit blog. Dat was op het moment dat Thich door een hersenbloeding werd getroffen en zijn aanhangers vroegen vijf of tien minuten energie naar hem te sturen:

“Thich Nhat Hanh ligt sinds vorige week dinsdag op de intensive care in een ziekenhuis in Bordeaux. De staf van zijn organisatie riep volgelingen kort daarna al op 'Thay', zoals hij wordt genoemd, geestelijk te steunen. "Zend vijf, tien of vijftien minuten je energie naar hem”, luidde het advies. "Wees stil, waar je ook bent - op kantoor, thuis of elders. Je kunt ook vijftien minuten wandelen.”

Aanhangers vragen zich af of het zin heeft naar Frankrijk te reizen, waar Thich de kloostergemeenschap Plum Village heeft opgericht. Maar dat schijnt niet nodig te zijn, aldus Trouw: “Het advies van de dharmaleraren luidt: samen met je eigen sangha zijn is bij Thay zijn.”

Gezegd moet worden dat het heeft geholpen!
Thich Nhat Hanh is weer fit. The Huffington Post meldt dat de priester een video de wereld in heeft gestuurd, waarop vragen beantwoord van kinderen. Een van de vragen luidde: bestaat er leven na de dood?

Thich Nhat Hanh antwoordt: waar leven is, is dood. Waar dood is, is leven. Hij laat met een papiertje zien dat waar links is, is recht. En waar rechts is, is links. Dit kan eindeloos verder gaan. Waar licht is, is duisternis. Waar duisternis is, is licht. Waar regen is, is zonneschijn. Enzovoort. Wij noemen dat een simpele versie van dialectiek.

Hier zijn college:

Dit is zijn Nederlandse website. Ik blijf het opmerkelijk hoe gevoelig mensen zijn voor dit soort pseudo-diepzinnigheden.