Op zondag 15 maart opent in het Centre Céramique in Maastricht de tentoonstelling ‘Gijsen, flikker op!’.

Hij is al weer bijna twee jaar dood, maar nog steeds houdt in Limburg zijn naam de gemoederen bezig. Op Zondag 15 maart opent in het Centre Céramique in Maastricht de tentoonstelling met een weinig subtiel titel: ‘Gijsen, flikker op!’.

“Maastricht is dit jaar Roze Stad, met als hoogtepunt Roze Zaterdag op 20 juni, dat dit jaar voor de vierde keer in Limburg wordt gehouden. In het kader van Maastricht Colours You laat het Centre Céramique de ontstaansgeschiedenis en het verloop door de jaren heen van Roze Zaterdag zien."

De geschiedenis begint in 1979 als bisschop Gijsen de progressieve katholieken tegen zich in het harnas jaagt met zijn uitspraken over het ‘ware’ katholieke geloof. Hij is tegen homoseksualiteit, de pil, abortus, echtscheiding en vóór het gezin. Op zaterdag voor Pasen 1979 komen meer dan vierduizend mensen – homo’s, progressieve katholieken, priesters en geestelijken – naar de bisschopsstad Roermond. Ze demonstreren met spandoeken als ‘Gijsen, flikker op!’ en ‘Gijsen heeft de pik op ons’.

Hier op YouTube een verslag van de gebeurtenissen van destijds:
En hier een mooi profiel van Gijsen:

De tentoonstelling vertelt verhalen over de homobeweging en over de emancipatie van toen en nu, met foto’s, filmverslagen, interviews, verhalen van betrokkenen en originele steunbetuigingen van BN’ers en politici. De expositie is te zien tot en met 21 juni – de dag na Roze Zaterdag in Maastricht. De toegang is gratis, zo melden de organisatoren.