Thor en Odin krijgen weer een tempel

Op IJsland krijgen de Vikinggoden Odin (oppergod) en Thor (god van de donder) weer een eigen tempel. Jammer dat Richard Wagner dit meer heeft mogen meemaken!

De Vlaamse krant De Standaard had er een stuk over:

“IJsland start deze maand met de bouw van een tempel voor de oude Vikinggoden. Het gaat om de eerste grote tempel sinds de Vikingtijd. Het oude Scandinavische geloof moest zo’n duizend jaar geleden plaats maken voor het christendom. Een moderne versie van het paganisme van de Noormannen herwint echter aan populariteit in IJsland.”

Hilmar Orn Hilmarsson is de hogepriester van Asatruarfelagid, een organisatie die het geloof in de oude Vikinggoden weer onder de aandacht probeert te brengen. Hijzelf gelooft niet in eenogige goden die op paarden door de hemel denderen.  “Wij zien die verhalen eerder als poëtische metaforen en een uiting van natuurkrachten en menselijke psychologie.”

Het gaat dus vooral om de rituelen – de omgangsvormen die de basis vormen van iedere religie. Het ledental van Asatruarfelagid is groeiende. Er zijn ongeveer 2400 IJslanders die zich aan het heidendom of paganisme overgeven. Het paganisme werd door het christendom verdreven, maar helemaal verdwenen is het nooit.

Op YouTube beelden van het IJslands paganisme en van de Thortempel, zoals hij moet worden:

Dat IJsland onlangs al zijn schulden heeft afbetaald, hebben wij ongetwijfeld ook te danken aan Thor en Odin!