In Trouw werd gemeld dat paus Franciscus het hoofd van de Zwitserse Garde heeft ontslagen.

Trouw: 
"De Heilige Vader heeft besloten dat Commandant Daniel Rudolf Anrig op 31 januari het werk neerlegt, als zijn verlengde mandaat afloopt", meldt de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano in een bericht van vier regels. Het dagblad noemt geen reden, maar dat het niet botert tussen hem en de paus is alom bekend. Anrig hecht aan de strenge protocollen van de Garde, terwijl Franciscus wars is van opsmuk en juist veel geeft om menselijk contact.”

De NOS maakt melding van een incident tussen de twee: “Zo waren er verhalen dat Franciscus een lid van de garde aanbood te gaan zitten nadat hij een nacht voor zijn kamer op wacht had gestaan. Toen de bewaker zei dat dat tegen zijn orders inging, zei de paus naar verluidt: “Ik bepaal de orders hier.”

Eerlijk gezegd weet ik niet wie hier nu gelijk heeft. Het is waar dat de paus de baas is van het Vaticaan, maar hij heeft geen verstand van beveiliging. Mocht er iets misgaan, dan krijgt die Anrig het op zijn brood. Wanneer de paus het hoofd van de Garde op zijn vingers had willen tikken, dan was het bovendien fatsoenlijker geweest als hij dat binnenskamers had gedaan.

Trouw beschrijft het incident op deze manier:

“Volgens Italiaanse media wekte de paus in oktober de woede van de commandant toen die met een gardist op de foto ging. Een flagrante schending van het protocol, meende Anrig. Ook kwam het naar verluidt tot een botsing toen Franciscus onlangs een gardist aanbod om te gaan zitten. Dat constante kaarsrecht staan was volgens Franciscus nergens voor nodig. Toen Anrig er iets van zei, zou Franciscus fel naar hem hebben uitgehaald.”

Enfin, hier mooie beelden (The Telegraph) van het Gardehoofd aan het werk: