Het werd vorige week gevierd, maar ik kom nog even terug op Halloween.

Halloween is een (kinder)feest dat vooral in Angelsaksische landen populair is, maar dat nu ook in Europa steeds bekender aan het worden is. Op het Thorbeckeplein in Amsterdam bijvoorbeeld liepen vrijdag nachts heel wat jongeren rond in Halloween-kledij, dat wil zeggen als geraamte of als een andersoortige wandelende dode.

De combinatie kinderfeest en dood zorgt natuurlijk hier en daar wel voor spanningen. Volgens Omroep Brabant waren kleuters helemaal overstuur, toen zij bij Jumbo tussen de vleeswaren afgerukte ledematen aantroffen die niets anders waren dan Halloweenversieringen:

“Een opgehangen Magere Hein met doodshoofd, afgerukte ledematen en smerige koeienhersenen. Het Jumbo-filiaal aan het Nederlandplein in Eindhoven is sinds deze week het huiveringwekkende decor van de meest griezelige Halloween-versiersels. Tot groot ongenoegen van het winkelend publiek. “Dit hoort toch niet in een supermarkt thuis? Ronduit schandaligconser spreekt de Eindhovense Claudia van den Heuvel (42) felle taal.”

Geintje!

Maar ook de christelijke kerken zijn niet blij met het toenemend enthousiasme voor Halloween. Uit Rusland berichtte correspondent Pieter Waterdrinker dat opper-patriarch Kirill heeft verklaard dat wie Halloween viert niet in het hiernamaals zal komen. Al een paar jaar geleden kwamen uit Polen soortgelijke berichten gekomen:  

"Het lokken van kinderen met snoep brengt een gevaar met zich mee. Het beschadigt het spirituele leven", aldus de Poolse aartsbisschop Szczecin-Kamien in een brief. Hij beschouwt Halloween als een onverantwoordelijk en anti-christelijk feest. "Het is een manier om jonge mensen een donkere wereld in te lokken, een wereld met duivels, vampieren en demonen. Dat gebeurt onder het mom van lol maken", schrijft de aartsbisschop.”

Maar denk niet dat men alleen in Oost-Europa bedenkingen heeft. In Amerika werd Halloween door de conservatieve televisiedominee Pat Robertson een feest genoemd “waarop miljoenen kinderen…Satan vieren”. The Washington Post had er zelfs een heel stuk (plus video) over:

Dat alles kon echter niet verhinderen dat Halloween gewoon op het Witte Huis door de familie Obama werd gevierd. De president nodigde allemaal kinderen uit, die met cadeautjes werden verblijd. Of conservatieve katholieken er blij mee zijn, is de vraag. Op een gegeven moment kwam op een trapautootje ook een mini-paus aangereden. Het Katholiek Nieuwsblad berichtte erover. Of de kleine paus een geraamte op zijn rug had, was niet waar te nemen.

Hier op YouTube: