Nooit van gehoord: de Hillsong Church. Maar het is weer een van die vele evangelische pinkstergemeenten die als paddenstoelen uit de grond komen. De kerken lopen leeg, maar niet die van Hillsong. Deze kerk, die oorspronkelijk uit Australië komt, (ook daar kennen ze Jezus) is bezig de hele wereld te veroveren.

Zo ook Nederland. Elke zondag komen in discotheek Escape te Amsterdam zo’n duizend gelovigen bij elkaar om naar de Hillsongs te luisteren. De NOS had er een uitvoerig stuk over:

“Een belangrijk onderdeel van de dienst is de muziek. De band van Hillsong, ook wel het 'aanbiddingsteam' genoemd, zweept het publiek op aan het begin van de dienst. Mensen dansen en huilen soms van ontroering”.

De NOS vroeg ook de theologe Miranda Klaver om commentaar. Ze zei:

Een moderne kerk wil niet zeggen dat het ook een 'light'-versie van het geloof is. Volgens Klaver is de kerk behoorlijk orthodox. Toch heeft de kerk met z'n hipster pastors wereldwijd zo'n honderdduizend bezoekers. Een van de trouwe bezoekers is Justin Bieber. Carl Lentz, de getatoeëerde Hillsong pastoor in New York, is goed bevriend met de zanger. Bieber zou zelfs in zijn badkuip zijn gedoopt”.

In je eigen badkuip gedoopt worden – ja, dat wil ik ook. Hoef ik tenminste niet ver te lopen.

Hier beelden van de Hillsong Church in Amsterdam:

En hier op YouTube, waar ze eigenlijk nog een stuk verder gaan. Toen ik dit zag moest ik denken aan een uitspraak van de bioloog en Nobelprijswinnaar James Watson, die heeft gezegd: “Aanvaard advies die voortkomt uit ervaring, weiger advies die voortkomt uit openbaring”.