Er zijn op de wereld veel verwerpelijke regimes, maar Saoedi-Arabië spant wel de koninklijk kroon als het gaat over het met voeten treden van de mensenrechten.


Er zijn op de wereld veel verwerpelijke regiems, maar Saoedi-Arabië spant wel de koninklijk kroon als het gaat over het met voeten treden van de mensenrechten. Bijna elke week wordt daar wel iemand opgehangen of gestenigd, bijna altijd andersdenkenden. Toch is het nog steeds een bevriende natie, waar onze koning graag naar toe gaat om zijn egards over te brengen. Even een paar recente berichten:

1.    Opnieuw vier executies in Saoedi-Arabië
“Drie mensen uit Sri-Lanka en een Egyptenaar zijn onthoofd met een sabel in Saoedi-Arabië nadat ze daar werden veroordeeld voor doodslag in twee verschillende zaken. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Sinds het begin van 2015 werden al 120 mensen onthoofd in Saoedi-Arabië, zo berekende het Franse persbureau AFP op basis van officiële mededelingen.” Enzovoort.

2.    Onthoofding dreigt voor neef kritische Saudische geestelijke
“Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de dreigende onthoofding van de Saudische Ali al-Nimr. Hij werd in 2012 op 17-jarige leeftijd gearresteerd en kreeg in 2014 de doodstraf. Nimr is de neef van een populaire geestelijke die de Saudische protesten tijdens de Arabische Lente leidde.” Enzovoort.

3.    Saoedische wet: alle atheïsten zijn terroristen
“Saudi Arabia has introduced a series of new laws which define atheists as terrorists, according to a report from Human Rights Watch. In a string of royal decrees and an overarching new piece of legislation to deal with terrorism generally, the Saudi King Abdullah has clamped down on all forms of political dissent and protests that could "harm public order."
En:
“Joe Stork, deputy Middle East and North Africa director of Human Rights Watch, said: ‘Saudi authorities have never tolerated criticism of their policies, but these recent laws and regulations turn almost any critical expression or independent association into crimes of terrorism. ‘These regulations dash any hope that King Abdullah intends to open a space for peaceful dissent or independent groups’, Mr Stork said.” Enzovoort.

Deze lijst kan een stuk langer, maar wij sluiten even met het tenenkrommende bericht dat de Saoediër Faisal Bin Hassan Trad hoofd geworden is van de VN Mensenrechtenraad in Genève.

4.    Saoedi-Arabië, land dat zelf zweepslagen uitdeelt, leidt VN- Mensenrechtenraad
“De Saudi-Arabisch Faisal Bin Hassan Trad staat aan het hoofd van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Zijn aanstelling dateert al van juni, maar raakte nu pas bekend. Dat meldt The Independent. De Verenigde Naties (VN) krijgt heel wat kritiek voor de keuze van een Saudiër als hoofd van de VN-Mensenrechtenraad. Saoedi-Arabië neemt het zelf namelijk niet zo nauw met de mensenrechten. 'Het is schandalig dat de VN een land kiest dat dit jaar al meer mensen heeft onthoofd dan de terreurgroep IS', reageert Hillel Neuer van de UN Watch. Dat is een onafhankelijke waakhond die het reilen en zeilen van de VN monitort.”

Saoedi-Arabië is bovendien het enige land ter wereld waar de grondwet het aan vrouwen verbiedt met de auto te rijden. Ook de vrouw van de veroordeelde Saudische blogger Raif Badawi, Ensaf Badawi, reageert verontwaardigd. 'Het is een vrijgeleide om mijn man weer stokslagen te geven', schrijft ze op Facebook.” Enzovoort.

Wordt het niet eens tijd dat Nederland ten aanzien van Saoedi-Arabië de mensenrechten boven de oliebelangen stelt?

De volgende beelden zijn niet geschikt voor jeugdige kijkers: