De Pakistaanse Bollywoodster Veena Malik is tot 26 jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat zij op haar eigen huwelijk heeft gedanst op een religieus lied. Haar man, Assad Basshir Khan Kattak, wacht eenzelfde lot omdat hij als baas van een televisiestation Veena de gelegenheid heeft gegeven haar talenten te ontplooien

Gelukkig verkeert het echtpaar momenteel in het buitenland, want eerder waren ze al Pakistan uitgejaagd. Overigens is de veroordeling uitgesproken in een buitengebied van Pakistan. In de meer urbane delen is Veena razend populair.

In de Volkskrant schreef Sterre Lindhout een uitgebreid stuk over de kwestie:

”Malik (30), weelderig haar, wulps gekleed en smokey eyes, is in eigen land even aanbeden als omstreden. Ze werd eerder uit haar land verjaagd omdat ze had gezoend op de Indiase televisie. Ook stond ze in India naakt op de cover van een magazine, met op haar arm de letters ISI, de afkorting van de Pakistaanse geheime dienst. Malik was het onderwerp van een aflevering van Seks en de zonde, de in het voorjaar uitgezonden documentairereeks van Femke Halsema over vrouwen en de islam”.

En over de Pakistaanse blasfemiewetten:

“De blasfemiewet in Pakistan is de beste vriend van iedereen die iemand anders om onduidelijke redenen uit de weg wil ruimen. Omdat de wetsartikelen breed en vaag geformuleerd zijn, is het gemakkelijk iemand te beschuldigen, vooral leden van religieuze minderheden. De wet is al gebruikt in burenruzies en om concurrerende collega's op een zijspoor te zetten. De meeste advocaten willen hun handen niet branden aan de verdediging”.

Ook The Guardian berichtte over de uitspraak:
“Malik said she planned to return to Pakistan in the next fortnight to challenge the court order. She also expressed scepticism about its legitimacy. The order was enforced in Gilgit, whose control is shared between Pakistan and the India-claimed Kashmir region, and verdicts delivered by its courts tend not apply to the rest of Pakistan. “Twenty-six years is a lifetime,” said Malik. “But I have faith in higher courts in Pakistan. When the final verdict comes, it will do justice to me. Nothing bad is going to happen.”

Hier de beelden die Veena tonen, terwijl ze blasfemisch danst:

En hier een interview met de gelukkige bruid en bruidegom: “Het was liefde op het eerste gezicht”. Let op hoe de cameraman de bruidegom het liefst zo veel mogelijk uit beeld houdt. Hij (dat neem ik tenminste aan) kan zijn ogen niet van haar afhouden.

Commentaar van Veena op de veroordeling: “26 jaar?! Terwijl 8 mijn geluksgetal is”.