Sjiek de friemel is een avontuurlijk en persoonlijk coming of age verhaal, met een humoristische ondertoon, over een jongen die opgroeit in een gezin dat leeft onder de armoedegrens.

Wanneer er thuis geen geld meer is en de vroegwijze Wesley (12) als enige met lege handen aan komt op de verjaardag van zijn imponerende klasgenoot Myra (12), besluit hij zich stiekem voor te doen als dé jarige job in een radio-uitzending om zo meer kans te maken op het grote prijzenpakket. 

27 december | 16:00 uur | 3LAB

Visie van de regisseur

Het was voor mij belangrijk om het hoofdpersonage, Wesley, in deze film niet zielig te maken door hem het label 'armoede' te geven. Zo ziet hij zichzelf namelijk ook niet. Hij is veel meer dan dat! Door de positieve kleine momenten die door het hoofdpersonage worden gecreëerd zullen de hoopvolle momenten zegevieren. De toon is daarom optimistisch en lichtvoetig, ook omdat veel gezinnen die leven met geldzorgen toch erin slagen om hun kinderen ‘alles’ te geven. En die spirit is de constante drive in de film. Ik hoop met de film een gesprek te openen voor jongeren die zich herkennen in de situatie van Wesley en de dagelijkse strijd van geld, status en stigmatisering rondom armoede. Want: Is een materialistisch cadeau nou echt het hoogst haalbare of is jouw aanwezigheid het grootste geschenk?