Acteur Oussama Ahammoud (19) speelde in twee jaar tijd in populaire series als Mocro Maffia, Vakkenvullers, Morten en in de film De Libi. Terwijl het nooit zijn grote droom was om acteur te worden, is hij momenteel toch een veelbelovend talent. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen?! Onze jongerenredactie bij 3FM sprak hem over zijn jeugd, afkomst, vooroordelen en dromen.

Oussama loopt samen met vriend Nabil vrolijk de brasserie binnen van het Internationaal Theater Amsterdam. Op het moment dat we hem spreken heeft hij het lekker druk. "Ik kan daar nog niet te veel over verklappen," zegt hij lachend. Dat hij in nog geen twee jaar tijd te zien is in bovengenoemde producties, kenmerkt hem als een van dé talenten van het moment.

Een tijd terug stond hij in het theater. "Ik speelde in Carré en was extra nerveus. Op de set kun je namelijk nog cut zeggen, maar op het toneel moet je het uiterste uit jezelf halen." Maar, hij geniet juist van die verschillende ervaringen. "Doordat ik kijk naar mijn verbeterpunten blijf ik mezelf ontwikkelen."

Oussama Ahammoud

'Mijn moeder gaf mij alles'

Op de dag van het interview maakte hij eerder samen met Nabil een wandeling door de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord, waar veel armoede heerst. Oussama groeide er op, samen met zijn moeder en zus, die hij zijn "lievelingen" noemt. Hij heeft nog twee zussen en drie broers. Zijn ouders zijn gescheiden, maar ondanks dat heeft hij nooit het gevoel gehad dat hij iets tekort kwam. "Mijn moeder gaf mij alles en nu wil ik haar dat teruggeven." 

'Voetbal was mijn leven'

Oussama's jeugd bestond vooral uit voetballen. "Voetbal was mijn leven. En ik was vaak in het buurthuis te vinden. Daar gingen we pingpongen, tafelvoetballen en natuurlijk gamen. Op mijn elfde speelde ik in datzelfde buurthuis met jongens uit de wijk mijn eerste voorstelling. We maakten een moderne versie van De Drie Musketiers, alleen dan met vijf musketiers."

Ga eens voor de camera staan

Als Oussama op zijn dertiende buiten aan het voetballen is, wordt hij ontdekt door regisseur David Eilander. "Ik sprak met hem over school en straatvoetbal, totdat hij opeens vroeg of ik even voor de camera wilde gaan staan." Oussama glundert. "Dat deed ik, en twee weken later belde hij me op om te vragen of ik in zijn film Op Zuid wilde spelen."

Oussama krijgt de rol en daarna volgen andere rolletjes. "Ik vond het leuk om van het acteren te proeven, maar toen het weer stiller werd, pakte ik het voetbal weer op." In diezelfde periode volgt hij de opleiding detailhandel en probeert hij een beetje voor zichzelf uit te vinden waar zijn talenten liggen. Voetballen vindt hij dan nog steeds geweldig, maar omdat de discipline ontbreekt om écht door te breken, wil hij daar niet mee verder.

'Shit, ik heb het verknald'

Dingen veranderen als hij twee jaar geleden op een oproepje reageert van acteur Achmed Akkabi, die acteurs zoekt voor de serie Mocro Maffia. Hij besluit een DM te sturen: 'Hey, zou je mij niet bellen?' Wat volgt is een uitnodiging voor een auditie. De eerste ronde gaat goed, maar in de tweede ronde sneuvelt hij.

"Ik wist niet hoe het eraan toeging in die wereld. Ik had mijn teksten helemaal niet geleerd en ik hoorde dat er 150 anderen auditie deden! Met een gevoel van 'shit, ik heb het verknald' vertrok ik weer naar huis."

Een tweede kans

Maar Oussama krijgt een tweede kans. "Ze geloofden in me, dus ik ben er echt voor gaan zitten en kreeg hulp van vrienden. Tijdens de derde ronde was iedereen super onder de indruk. Sindsdien neem ik acteren serieus."

Hij krijgt de rol van Muis in Mocro Maffia, een van de belangrijkste personages in de hitserie. Hij vertelt het met een trotse glimlach. "Nu weet ik dat acteren iets is wat ik leuk vind, en dat ik dit echt wil. Voetballen zit er niet meer in, al kan ik wel een goede panna uitdelen." Hij kijkt naar Nabil. "Of niet?" Nabil knikt.

Met beide benen op de grond

In de twee jaar dat Oussama in the game is, verandert zijn leven behoorlijk. Sinds zijn eerste grote rol als Muis wordt hij ineens herkend op straat. "De eerste keer was in de stad met Bilal (El Wahib, red.) Net op het moment dat ik de winkel uitliep, kwamen er een paar dames naar me toe die met me op de foto wilden. Omdat ik die aandacht niet gewend was, werd ik helemaal rood. Daar bleef Bilal me mee plagen."

Oussama pakt zijn telefoon erbij. "Ik heb steeds vaker gillende dames achter me aan. Ik krijg zelfs liefdesbrieven, en kijk, ik kan eindeloos scrollen door mijn dm's. Als ik een foto post met mijn vrienden worden zij ook tijdens hun werk herkend: 'Hey, jij ben toch de vriend van Oussama?' 

"Al die erkenning geeft me een boost om door te gaan met acteren. Toen ik hoorde dat ik genomineerd was voor een Gouden Kalf, kon ik het niet geloven." Inmiddels hangt de nominatie in zijn kamer, naast zijn voetbal-bekers. Lachend: "Ik heb van elke film of serie waarin ik in speel een ingelijste foto. Ooit wil ik in een klein museum bouwen voor mijn kinderen."

Naast je schoenen lopen

Soms vindt Oussama het lastig om met zijn succes te dealen. "Ik zie om mij heen dat mensen naast hun schoenen gaan lopen en merk dat bij mezelf soms ook. Het is lastig om jezelf te blijven in een wereld waarin iedereen je naar boven tilt. Ik probeer dan terug te schakelen naar mijn familie, vooral naar mijn moeder. Zij weet hoe ik écht ben. Door haar besef ik me waar ik vandaan kom, en dat ik mezelf moet blijven." Hij kijkt heel liefdevol. "Zij is mijn alles. Ik vind het belangrijk om mijn familie dichtbij me te houden. Je moet nooit vergeten waar je vandaan komt." 

Seksscène met je moeder bekijken

Oussama neemt zijn familie en vrienden dan ook mee naar premières om te laten zien wat hij doet. "Mijn vader begreep in het begin niet zo goed wat acteur zijn inhield. Hij vroeg zich af hoe serieus dat is. Voor hem is het altijd belangrijker geweest dat ik naar school ging. Maar toen hij ineens interviews met mij las in de Volkskrant en het Parool, kwam hij maar me toe: 'Wauw, wat doe jij allemaal?' Hij was trots en dat maakte mij heel blij!" 

"Soms probeer ik wat dingetjes, zoals seksscènes, te verbergen voor mijn moeder, uit respect. Ik schaam me dan een beetje. Het is ook awkward om met je moeder een seksscène te bekijken. Maar ik hoor van mijn zus dat ze er toch naar kijkt. Ze wil alles zien van haar zoon."

View this post on Instagram

Als het niet regent groeit er niks ☔️

A post shared by Oussama (@oussama.ahammoud) on

'Waarom werd dit gezegd over mij?'

In een uitzending uit 2018 van RTL Late Night wordt gezegd dat een van de acteurs uit Mocro Maffia crimineel is. Het zou om Oussama gaan. Deze roddel is gebaseerd op een incident waarin Oussama op zijn zestiende zonder rijbewijs in een auto reed. "Ik zat rustig met mijn moeder op de bank met een kop thee en opeens zag ik mijn foto. Ik schrok en snapte niet wat er gebeurde. Waarom werd dit gezegd? Ik ben gewoon een jongen die naar school gaat en voor zijn dromen vecht."

Oussama besluit dat hij het niet serieus moet nemen. "Ze kennen mij niet eens." Hij kijkt serieus als hij het vertelt. "Ik vind het bijvoorbeeld ook heel kut als ik online verhalen lees over de criminaliteit in mijn buurt. Dan denk ik: shit, we moeten hier verandering in brengen. En dat begint bij jezelf, door niemand te veroordelen. Er is juist zoveel moois in mijn wijk. Kijk naar al het talent dat hier rondloopt. De een is bokser, de ander speelt bij Feyenoord." 

'Als je iets wil: ontwikkel jezelf en ga ervoor!'

Oussama is zich bewust van het feit dat hij met zijn grote bereik ook anderen kan helpen. "Ik zie nu veel jongens uit de buurt op het internet zoeken naar acteerwerk. Dat maakt me blij. Zij moeten ook de kans krijgen om zichzelf te laten zien. Ik zal daarvoor strijden. Mijn boodschap is dan ook: als je iets wil, ontwikkel jezelf en ga ervoor!"

Stereotypering

Oussama heeft er geen problemen mee dat hij wordt gecast voor een rol als criminele Marokkaanse jongen. "Ik heb een Marokkaanse achtergrond, dus ik vind het ook helemaal niet erg als ik gecast word voor een Marokkaanse rol. Dit is wie ik ben en ik ben daar trots op. Het zou toch ook gek zijn als ze ineens een Chinese jongen zouden vragen?"

Toch heeft Oussama weleens rollen geweigerd die té stereotyperend zijn. "Een rol moet uitdagend genoeg zijn en er moet een boodschap in zitten, zoals bij Muis. Je ziet een criminele jongen, maar je ziet ook zijn depressieve kant. Dat laat zien dat zijn leven helemaal niet zo tof is. Ik vind het belangrijk om dat te laten zien omdat mensen zo kennismaken met de realiteit; aan the end of the day hebben ook die personen gevoelens en een familie die om hen geeft." 

Nederlander en Marokkaan

"Mensen zien me als Marokkaan, omdat mijn moeder in Marokko is geboren, maar ik ben allebei: Nederlander en Marokkaan. Mocht ik ooit internationaal doorbreken, zal ik beide vlaggen met trots dragen."

Binnen de filmwereld zijn steeds vaker niet-witte Nederlanders te zien in de hoofdrol, zoals De Libi, waarin Oussama de hoofdrol heeft, en De Belofte van Pisa, met Shahine El-Hamus in de hoofdrol. "Ik denk dat zulke films mensen samenbrengen. Aan het einde van de dag zijn we allemaal één en er zijn zeker te weinig van dit soort films. Maar dat gaat zich denk ik meer ontwikkelen. Als je me over tien jaar weer interviewt, zijn alle clichés en vooroordelen hopelijk weggewerkt, en daar wil ik onderdeel van zijn." 

Inzetten voor de community

Als Oussama vertelt over zijn toekomst, wordt hij enthousiast. "Ik wil me de komende tijd focussen op school. In september start ik op de Toneelschool in Amsterdam. Voor mijn gevoel heb je naast talent ook scholing nodig om een goede acteur te zijn. Ik wil nog zoveel leren! Het lijkt me heel tof om op de set te staan met Halina Reijn, Marwan Kenzari en Carice van Houten. Ook wil ik met verschillende regisseurs werken en natuurlijk nog veel films maken met mijn gappie Bilal."

Oussama maakt sinds kort ook muziek. "Ik heb ook veel tracks liggen, ook met grote artiesten. Ken je Leafs? Ik doe van alles. Zingen, rappen, dubstep, house. De vraag is alleen of ik het wil uitbrengen. Voor nu ligt mijn focus op acteren en is muziek mijn hobby. Als ik veel verschillende dingen doe, raak ik afgeleid. Mijn grote ambitie is nu internationaal doorbreken. Ik zou net als in Nederland brutaal moeten zijn en mijn kansen ook daar moeten grijpen."

3FM powered by Human

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl

Ook interessant